Zažiga

27 Zažgi

Prenesi v

Skavtstvo za fante (VIDEO)

7
Martina, Matevž, Urban, Klemen, uredništvo SkavtNET 22.02.2011
Luč sveta je ugledala \"biblija\" skavtstva v slovenskem prevodu - Skavtstvo za fante, avtorja Roberta Baden-Powella. Čeprav vsebino knjige skavti že dobro poznajo, je tiskana verzija nekakšen opomnik, kaj skavtstvo pravzaprav je. Ob isti priložnosti je bil predstavljen še zbornik ob 20 letnici ZSKSS ter rezultat izkupička Luči miru iz Betlehema, ki je namenjen v dobrodelne namene.
Pregledovanje zbornika Pregledovanje zbornika (Avtor: Matevž Cerar)

22. februarja 2011 je potekala predstavitev knjige Skavtstvo za fante. Na zanimiv in živahen način je bila predstavljena tako knjiga, kot tudi zbornik ob 20. letnici ZSKSS ter zaključek projetka LMB. Predstavitev je bila popestrena tudi z odlomki iz knjige.

Knjiga Scouting for Boys je prvič izšla leta 1908, Bi-Pi pa je knjigo še velikokrat dopolnil in spremenil tekom let. V slovenščino je knjiga bila prvič prevedena leta 1932 z naslovom Skavt. Ker je originalna knjiga bila večkrat dopolnjena, v slovenščino pa je bila prevedena le ena različica, ter ker se knjige Skavt že dolgo ni dalo več kupiti v knjigarni, je nastala želja po svežem, novem prevodu. In tako je po letih truda, vloženega s strani prostovoljcev, nastal novi prevod - knjiga Skavtstvo za fante, ki je 22.2.2011 ugledala luč sveta.

Ta knjiga je v prvi vrsti priročnik, saj v njej najdemo različna poglavja namenjena veščinam, pa tudi viteštvu, prvi pomoči ipd. Knjiga je napisana zelo poljudno, zato predstavlja prijetno in hkrati zanimivo branje. Opremljena pa je tudi z risbami samega Roberta Baden-Powella. Barbara Pavlakovič, načelnica ZSKSS, poudarja da je ta knjiga temelj skavtstva in je nekako povzetek tega, kar skavtinje in skavti počnemo na srečanjih. Sabina Repnik Suhadolnik, urednica knjige Skavtstvo za fante, pa izpostavlja, da knjiga predstavlja povezavo med tem, kar se kot skavti naučimo in tem, kakšen pomen ima to dejanje. Knjiga torej osvetli globlji pomen skavtskih aktivnosti.

Ob tej priložnosti pa je bil predstavljen tudi zbornik ob 20. obletnici Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. V zborniku je prestavljen zgodovinski oris dogodkov, temeljna področja delovanja ZSKSS (vzgoja za odgovorno državljanstvo, usposabljanje v ZSKSS, okoljska vzgoja in mednarodno delovanje), podporne dejavnosti, vsi slovenski stegi ter seveda bogat nabor dogodkov in projektov v zadnjih dvajsetih letih delovanja.

Barbara Tehovnik, urednica zbornika ob 20. letnici ZSKSS, pravi, da jo je ob urejanju zbornika najbolj presenetilo koliko dogodkov in projektov se je odvijalo, kako bogata je že zgodovina slovenskih skavtinj in skavtov ter koliko tega se je že zgodilo in naredilo.

Hkrati pa je na ta dan potekal tudi zaključek akcije Luč miru iz Betlehema, ki je decembra 2010 potekala že 20. leto zapored. Letos je dobrodelnost v okviru akcije dosegla rekordne višave, saj je bilo zbranih kar 12.670 EUR, ki že potuje dvajsetim slovenskim družinam, ki za preživetje nujno potrebujejo denarno pomoč.

Fotogalerija
5 slik
Pregledovanje zbornika
Novinarska konferenca
Tudi taborniki niso manjkali
Urednici in načelnica
+2

Komentarji (7)

Za komentiranje se prosim prijavi.