Dogodek

Baden Powell

Dan spomina

pred 4892 dnevi
Začetek: 22.02.2011 ob 13:00
Zaključek: 23.02.2011 ob 12:59

Zažiga

8 Zažgi

Prenesi v

Dan spomina

Maja Bertoncelj 17.02.2011
22. februarja se po celem svetu spominjamo ustanovitelja skavtov, sira Roberta Baden-Powlla. Praznuje torej več kot 40 milijonov skavtov! Danes ob 14.00 uri je bila predstavljena knjiga Skavtstvo za fante, ki je izšla v založništvu ZSKSS. Predstavljen je bil tudi zbornik ob 20-letnici ZSKSS in izkupiček lanske akcije Luč miru iz Betlehema.
Baden Powell Baden Powell (Avtor: http://hira-skoto.webou.net/)

Lord Baden Powell se je rodil 22. februarja 1857 v Angliji. Že kot otrok se je ukvarjal z bivaki, vozli, postavljanjem ognja in še s čim. Vse te in mnoge druge spretnosti so mu prišle prav, ko je postal vojak. Še posebej se je izkazal v času druge burske vojne, ko je bil zadolžen za obrambo Mafekinga. Tamkajšnje dečke je organiziral v poseben mladinski odred, ki je opravljal razna kurirska in izvidniška dela in tako so pripomogli k obrambi mesta. Le nekaj let kasneje, avgusta 1907, je na otoku Brownsea organiziral svoj prvi poskusni tabor z 20 fanti iz različnih socialnih slojev, kjer je preizkusil svjo zamisel o skavtsvu za dečke. Tabor je bil zelo uspešen in kaj kmalu se je skavtsko gibanje pričelo širiti. Čeprav je najprej skavtsvo bilo namenjeno le za fante, je bila leta 1910 ustanovljena še dekliška veja organizacije (Girl Guides Association), ki jo je kasneje vodila njegova sestra Agnes.

Za naše Združenje pa je 22.2.2011 še posebej pomemben dan, saj ta dan izide Bi-Pijeva knjiga “SKAVTSTVO ZA FANTE” (v originalu Scouting for Boys). Knjiga je po zvezkih začela izhajati leta 1908 in velja za četrto najbolj prodajano knjigo 20. stoletja! Eno od njenih kasnejših in dopolnjenih izdaj pa smo, z veliko pomočjo naših članov, prevedli in izdali pri ZSKSS! 

Predstavitev knjige je potekala danes, 22. februarja ob 14. uri, v dvorani na Ulici Janeza Pavla II. 13. Predstavljen je bil tudi zbornik ob 20-letnici Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter denarni izkupiček zbran v decembrski akciji Luč miru iz Betlehema, namenjen družinam v stiski.

Fotogalerija
4 slike
Baden Powell
sir Robert Baden-Powell
Naslovnica Scouting for Boys
Skavtski duh

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.