Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

Prvomajska delovna akcija v Kočevskem Rogu

3
Primož Luževič - Hitri zajec 14.05.2010
Skavti smo prav gotovo eni redkih, ki smo mednarodni praznik dela počastili tako kot se spodobi - z delovno akcijo, kakopak! Med 29.4. in 2.5. se nas je pri obnavljanju bodočega Skavtskega okoljskega centra v Kočevskem Rogu zbralo lepo število dela željnih, ki smo po svojih najboljših močeh in sposobnostih opravljali številna nujno potrebna dela. Seveda ni manjkal, kot se za 1. maj spodobi, tudi kres, tako da je bilo praznovanje nadvse uspešno!
Številna zasedba na delovni akciji Številna zasedba na delovni akciji (Avtor: Andraž Repanšek)

Začelo se je slabo, in sicer s klasičnim skavtskim problemom - zamudo. Prvi dan, četrtek, tako ni zabeležil pretiranega dela, ampak bolj taktični in strateški načrt udarne akcije, urejanje in zlaganje orodja.

Težaško delo je prihajalo s petkom. Na nesrečo je hudo zbolel komandant Šime (beri: Simon), tako da smo začasno ostali brez koordinacije in orientacije. Vseeno pa je delo počasi, a zanesljivo dobivalo zagon, saj je bil kot neformalna avtoriteta prisoten in marljiv tudi naš načelnik Sandi, kasneje pa se mu je pridružila še načelnica Barbara, zato je kakšnih petindvajset zbranih parov rok še posebej pljunilo v roke (ne dobesedno, seveda).

Opravljenih je bilo veliko nujno potrebnih opravil. Podrli smo stara dva dimnika, da se morda ne bi spomnila zrušiti kar sama ob otvoritvi hiše. Dekleta so s potrpežljivostjo opravila duhamorno, a nadvse pomembno čiščenje oken, ki smo se ga fantje ogibali kot salmonele. Oboji so se skupno lotili tudi brušenja ter barvanja vrat in čiščenja sten, vmes pa se je zabetoniralo tudi nekaj nedokončanih tal. Temu je sledilo kitanje in barvanje, pri katerem smo imeli v pomoč tudi izkušenega mojstra, brez katerega bi se dotično opravilo zavleklo še za kak dan.

Predvidena je bila še krajša ureditev kopalnic, in sicer s fugiranjem ploščic. Ker pa je bilo vse skupaj vsled pridnih rok, zbranih znanj ter spretnosti opravljeno v rekordnem času, smo zaradi časovnega prebitka mimo predvidenega bojnega načrta jurišali tudi na leseni pod v jedilnici in ga uspešno izruvali, nato pa položili izolacijo, da ne bi kdaj v prihodnosti skavti jedli z gležnji v vodi. Eno zadnjih opravil je bilo temeljito čiščenje kleti in tam nastanjenega orodja, ter "štale" poleg hiše, kjer smo pospravili in nažagali odvečni les, hkrati pa dobili tudi manjšo zalogo drv za hišno peč.

Da pa se ne bi izneverili prazniku, smo v petek zvečer napravili kres, kjer je bil častni gost pečeni prašiček. Nekateri smo imeli s sabo tudi inštrumente, ki so poživili praznovanje ob že tako ali tako dobrem vzdušju zaradi opravljenega dela. Da pa bi bilo poskrbljeno tudi za duhovno oskrbo, pa je priskočil na pomoč Gregor Lavrinec, ki si je vzel popoldne da bi nas obiskal v Rogu in je v idili ob robu gozda daroval sveto mašo.

Ker pa dela še ne bo tako hitro zmanjkalo, otvoritev pa je že pred vrati, ste zato vabljeni na pomoč vsi, ki imate voljo in čas prispevati svojo kapljo znoja v obnovo. Če se čutite poklicanega in vas ne moti kakšen žulj od dela, kontaktirajte Komandanta Šimeta na simon.drnovsek@gmail.com ali El Hefeja na marko.puskaric@gmail.com za nadaljnja navodila.

Ne čakaj na maj, pridruži se zdaj!

Fotogalerija
15 slik
Številna zasedba na delovni akciji
Zaslužena večerja (pujs počiva v loncu spodaj)
Bodoča generacija že prihaja v Rog
Če se priklopiš na žico, gre kitanje hitreje!
+12

Komentarji (3)

Za komentiranje se prosim prijavi.