Zažiga

14 Zažgi

Prenesi v

Zlati cepin 2012 v rokah skavta

Blaž Maležič, SkavtNET 25.03.2012
Po prvenstveni smeri v Himalaji in po priznanju za najperspektivnejšega alpinista v letu 2011, je Luka Stražar, skavt iz Ljubljane 4, skupaj s soplezalcem Nejcem Marčičem, prejel še Zlati cepin (Piolets d’Or) - najvišje svetovno priznanje za alpinistične dosežke.
Zlati cepin 2012 v rokah skavta Zlati cepin 2012 v rokah skavta (Avtor: Zdenka Mihelič, Planinska zveza Slovenije)

Včeraj zvečer, 24.3.2012, je v Courmayeurju na jubilejni, 20. podelitvi Zlatega cepina, sodniška žirija podelila kar dva Zlata cepina: slovenski vzpon na K7 West v Pakistanu (smer Sanjači zlatih jam) in vzpon na indijski sedemtisočak Saser Kangri II (smer The Old Breed).

V obrazložitvi podelitve Zlatega cepina 2012 je strokovna žirija dejala: “Mlada slovenska alpinista Nejc Marčič (26 let) in Luka Stražar (23 let) sta dosegla vrh K7 West v tridnevnem vzponu v alpskem slogu preko še nepreplezane severozahodne stene, smer je dolga preko 1600 m, mixed. Raziskovanje, tehnične težave, minimalističen slog in predanost so značilnosti njihovega vzpona. To je bila šele njuna prva himalajska odprava. Odlično se nam zdi, da sta vzela izkušnje, ki sta si jih nabrala v domačih gorah, in jih v Himalaji nadgradila. Splezala sta zelo lepo in težko smer. Poleg vseh naših kriterijev še posebej izpostavljamo raziskovalni alpinizem, minimalistični, čisti lahki alpski slog, timski duh, strast, predanost, skromnost, srčnost in da sta kot neprofesionalna alpinista splezala tako smer.

Slovenska alpinista sta bila izredno vesela že same nominacije, presrečna ob prejemu alpinističnega “Oskarja” pa sta povedala: “Da bova nominirana za tako nagrado, si zagotovo nisva mislila, sploh med tako izkušenimi alpinisti; da pa naju bodo nagradili, pa seveda niti pomislila nisva. Ko je bila smer za nama, sva bila srečna, da je konec naporov; bila sva vesela in hvaležna, da nama je uspelo. Ko greš na odpravo, ne razmišljaš o drugih stvareh, kaj šele o kakšni nagradi. Zlatega cepina nisva pričakovala. Je pa to potrditev, da sva na pravi poti v alpinizmu in da delujeva dobro. Predvsem pa je to ogromna vzpodbuda za naprej.

V imenu ekipe SkavtNET čestitke obema. Želimo vama še veliko vrhunskih vzponov in predvsem varen korak na poti!

 

Foto in vir: Planinska zveza Slovenije

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.