Zažiga

12 Zažgi

Prenesi v

Srce Jezusovo- 15. junij

Špela Zalaznik 14.06.2007
Praznik Presvetega Srca Jezusovega se praznuje na petek po prazniku Svetega Rešnjega telesa in krvi. Je praznik Božje ljubezni. Bog nam je dal Jezusa, ki nas je ljubil in nas ljubi. Ljubi pa nas tudi s človeškim srcem. Njegova ljubezen nas obdaja in ob tem prazniku spominja, naj tudi mi ne pozabimo na ljubezen in naj jo vračamo in delimo.
(Avtor: http://www.kapitelj.com/JMS/jezusovo_presveto_srce2.jpg)
Čaščenje Srca Jezusovega so že v srednjem veku širili pomembni ljudje, posebno sv. Bernard, sv. Bonaventura in sv. Bernardin. Velike zasluge za uvedbo tega praznika v nekaterih cerkvah je imel sv. Janez Eudes, ki ga je papež Pij X. razglasil za začetnika, učitelja in apostola liturgičnega češčenja Srca Jezusovega.

»Moje srce je tako prevzeto od ljubezni do ljudi, zlasti do tebe, da jo hoče s tvojim sodelovanjem razliti svetu.« - tako je Kristus Marjeti Mariji Alacoque razodel ljubezen. Tako ji je med prikazovanjem 16. junija 1675 naročil naj obhajamo praznik. Šele sto let kasneje je papež Klemen XIII. dovolil praznik presvetega Srca Jezusovega za Poljsko. Pij IX. pa je praznik leta 1856 razširil na celo Cerkev.

Skozi leta so papeži izdajali razne okrožnice v katerih so poudarjali pomen in pomembnost Srca Jezusovega. Leon XIII. je pred začetkom 20. stoletja napovedal, da bo ves svet posvetil Srcu Jezusovemu.

Posvetitev Jezusovemu Srcu:
Gospod Jezus Kristus, zahvaljujem se Ti za vse darove, ki si mi jih dal: za dar življenja in zdravja, za milost vere in dar pripadnosti Katoliški Cerkvi. Danes se posvetim Tvojemu Presvetemu Srcu. S tem najprej izpovedujem in potrjujem svojo krščansko vero in svojo opredelitev za Tebe; potrjujem sprejetje vseh verskih resnic, kakor nas uči sveta Cerkev, v kateri si mi dal milost, da sem rojen in odrasel.
Potrjujem svojo krstno zavezo s Teboj in svojo odločitev, da po njej živim. Priznavam te za svojega Gospoda in Kralja. Izjavljam, da mi boš od sedaj TI, z ljubeznijo Tvojega Presvetega Srca, največja vrednost mojega življenja, ki jo prejemam. Pomagaj mi, da bom živel vredno Tvoje ljubezni in da bom z njo osrečeval bližnje. Amen.

Povzeto po: http://www.lifeteen-si.com/svetnik.php in http://www.kapitelj.com/posvetitev_jezusovem_presvetem_srcu_9_prvih_petkov.html

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.