Zažiga

15 Zažgi

Prenesi v

Skavt s prijateljem potegnil prvenstveno smer v Himalaji

2
Aleš Čerin, uredništvo SkavtNET 26.09.2011
Luka Stražar, bivši četovodja v stegu Ljubljana 4, se je s še tremi tovariši vrnil iz Himalaje, kjer je skupaj s soplezalcem Nejcem Marčičem potegnil prvenstveno smer na vrh 6934 metrov visokega K7. Čestitke Luki in vsem članom odprave.
Luka Stražar, bivši četovodja v stegu Ljubljana 4, se je včeraj s še tremi tovariši vrnil iz Himalaje, kjer je skupaj s soplezalcem Nejcem Marčičem potegnil prvenstveno smer na vrh 6934 etrov visokega K7. Čestitke Luki in vsem članom odprave. Luka Stražar, bivši četovodja v stegu Ljubljana 4, se je včeraj s še tremi tovariši vrnil iz Himalaje, kjer je skupaj s soplezalcem Nejcem Marčičem potegnil prvenstveno smer na vrh 6934 etrov visokega K7. Čestitke Luki in vsem članom odprave. (Avtor: MMC RTV SLO)

Po poročanju MMC RTV SLO se je domov vrnila odprava, ki se je v pakistansko dolino Charakusa (gorovje Karakorum, Himalaja) podala 15. avgusta. Odpravo so sestavljali vodja odprave Urban Novak (Alpinistični odsek PD Kamnik) ter člani David Debeljak (Alpinistični odsek Rašica), Luka Stražar (Akademski alpinistični odsek) in Nejc Marčič (Alpinistični odsek Radovljica).

Njihov glavni cilj nad dolino Charakusa je bil glavni vrh K7 (6934 m), na katerega so se želeli povzpeti v alpskem slogu in po možnosti po novi smeri. Ko so prišli v dolino Charakusa, v bazo, je Nejcu Marčiču in Luki Stražarju mogočni steber K7 West (6858 m) padel v oči ter ju popolnoma prevzel.

Nanj sta v čistem alpskem slogu, hitro, lahko, neposredno, na vrh potegnila novo, prvenstveno smer. Poimenovala sta jo Sanjači zlatih jam. Ta smer je šele druga smer prav na vrh K7 West, prvo smer so nanj splezali naš vrhunski alpinist Marko Prezelj, Steve House in Vince Anderson leta 2007. Sanjači zlatih jam je tako druga smer na vrh in izjemno je tudi to, da sta obe smeri do vrha slovenski.

Tone Škarja, načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva pri PZS-ju, je ob podvigu povedal: "Vzpon je sijajen. Najbolj mi je bilo všeč, da so se tako brez kompromisov lotili novih in težkih smeri, čeprav je večina članov novincev v Himalaji. Odlično je videti mladi rod v Himalaji. Čar alpinizma so vedno novi izzivi, vedno nekaj novega. Himalajski krst? Seveda, naredili so ga, led so odlično prebili."

Na 24.ur si poglejte še kratek prispevek.

Foto in vir: MMC RTV SLO

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.