Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Matevž Lenarčič: Svet je lep! (FOTO, VIDEO)

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNet 23.04.2012
Matevž Lenarčič se je pred časom vrnil s svoje poti okoli sveta imenovane "Green Light World Flight". Kaj nam je povedal po vrnitvi? Kaj se lahko naučimo od izkušenega letalca, ki gleda na svet iz druge perspektive?
(Avtor: Spletna stran GreenLight WorldFlight projekta)

Matevž Lenarčič, ki se je 8. januarja 2012 odpravil na pot okoli sveta imenovano Green Light WorldFlight, se je s Pipistrelovim ultralahkim letalom Virus-SW914, s katerim je prevozil okoli 90.000 km nad 60 državami, 19. aprila 2012 vrnil domov. Matevž je z okoli 290 kg težkim letalom med drugim pristal na Antarktiki, prečkal zahtevni Tihi ocean in se v Himalaji dvignil nad Mt. Everest.

Kaj nam je izkušeni letalec povedal?

V intervjuju z Rosvito Pesek v Odmevih nam je mož nasul kar nekaj resnic, katerih ponavadi ne moremo spoznati iz zemeljske perspektive.

V: Kaj se je spremenilo od leta 2004, ko ste šli prvič na pot? Je svet kaj drugačen?

Svet je isti, jaz sem drugačen. Sem malo zrastel, imam drugačen pogled na svet. Ta distanca letenja je izjemno pomembna. Priporočam vsem. Ker svet ni samo to kar imamo v Sloveniji svet je precej drugega, precej tisto kar ne vidimo. Svet je dejansko velik, lep in ima veliko več prostora še za veliko več ljudi kot nas je na svetu. Sem bil presenečen v Indiji, sem pričakoval da bo tam hiša do hiše, človek do človeka, pa je tam vse prazno. Indija je prazna. Če pogledamo svet, ima Indija dovolj prostora še za več ljudi, Slovenija pa ne. In problem je ta neorganiziranost sveta, grabežljivost človeka in neenakomerna razporeditev po svetu. Rabili bi ne slovensko pač pa svetovno vlado, ki bi znala to nekako urediti. To nesorazmerje, to neravnotežje ... in uravnotežiti cel planet.

V: Kje je svet najlepši?

Svet je najlepši tam, kjer je človek, ki ga vidi najlepšega. Težko je reči ...

V: Aha govorite o očeh, ki ga gledajo, ne o ...

Seveda. Svet sam po sebi ni ne lep, ne grd. Lepoto nosi vsak posameznik v srcu ali pogledu.

V: Kaj ste tokrat preizkušali: sebe ali letalo?

Jaz vedno preizkušam samo sebe. Letalo je bilo pač orodje s katerim sem preizkušal sebe, seveda pa upam in verjamem, da je tudi Pipistrel potegnil iz tega projekta veliko informacij in mislim, da koristi vsem. Letalo je bilo izpostavljeno hudim preizkušnjam. Moje osebno mnenje, to je to najboljše letalo s katerim sem kadarkoli letel. Težave, ki so bile, so pa normalne. Tudi človek, če živi zelo zdravo, normalno, lahko zboli. Tako lahko tudi motor odpove.

V: Koliko stane tak polet okoli sveta?

Preveč ...

V: Povejte nam: ste zdaj uresničili svoje največje sanje ali sanjate še o čem?

Ne, v bistvu je to moj način življenja. Jaz že kar nekaj časa vem, da cilji v življenju niso popolnoma nič pomembni. Pomemben je - po letalsko - "heading", kam obrneš svoje življenje ali po Zaplotniku, da je pomembna pot. Tudi druge razlage so. Dejansko so cilji nepomembni. Rekordi so nepomembni. Pomemben je način življenja, perspektive, pozicija, zorni kot človeka, ki gleda na svet. To je pomembno.

V: Pa sedaj veste bolj, kot ste vedeli prej, preden ste odšli na pot?

Seveda. Seveda vem bolj. Saj sem starejši.

V: Srečno doma.

Kako se letalec kratkočasi na dolgih poteh?

Še več fotografij

Foto: spletna stran GreenLight WorldFlight projekta

Vir: Odmevi RTV SLO 1, 19.4.2012, Rosvita Pesek

Fotogalerija
13 slik
Matevž v Odmevih
Pristanek na Brniku 19.4.2012
Francoska Polinezija
Nova Zelandija
+10

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.