Zažiga

21 Zažgi

Prenesi v

Geocaching: kaj je to?

19
Luka Novak, Ljubljana 2 15.11.2011
Geocaching je visoko tehnološka avanturistično-raziskovalna igra lovljenja zakladov. Igrajo jo po vsem svetu tako imenovani "geolovci" z GPS napravami ali mobiteli, ki imajo vgrajen GPS. Osnovna ideja igre je, da greš ven in najdeš skriti zaklad s pomočjo GPSa in namiga.
(Avtor: Luka Novak)

Kako se igraš Geocaching?

Koordinate zakladov in opise le-teh najdeš na naslovu www.geocaching.com. Vse kar potrebuješ so koordinate, GPS in že lahko začneš z lovom. Geocaching je odličen način raziskovanja bližnjih in daljnih krajev. Ker je po vsem svetu skritih več kot 1 576 484 zakladov, se bo zagotovo našel zaklad za vsakogar. Včasih je že sama pot dovolj velika nagrada.

GPS ti bo pomagal priti blizu do koordinat vendar, ko si dovolj blizu zaklada, se boš moral znajti sam. Geozakladi so lahko zvito in premeteno skriti. Ko najdeš zaklad, se vpiši v vpisno knjigo oz. list. V zakladu so včasih tudi predmeti za menjavo. Lahko jih vzameš, vendar pusti v zakladu nekaj, kar je približno enako vredno, tako da bo tudi naslednji geolovec imel kaj za vzeti. Ko si končal z vpisovanjem in zbiranjem predmetov, previdno in dobro skrij zaklad nazaj na svoje mesto.

Ko se vrneš s potepa obišči stran in vpiši zaklad, da si ga našel in deli svojo izkušnjo z ostalimi. Vsak lahko obišče stran in pridobi koordinate, ter lovi zaklade. Vse kar potrebuješ je osnovno članstvo, ki je popolnoma zastonj, ter GPS seveda ali dandanes mobitel z GPSom.

Nasveti za začetnike in moje izkušnje

S seboj je fino imeti lučko, tudi podnevi, da si posvetiš v kakšno luknjo, kjer se skriva zaklad. Ko prideš na lokacijo, bodi pozoren in se vedno vprašaj, kam bi ti skril zaklad.

Sam sem našel že preko 200 zakladov. Zakladi so lahko različnih velikosti. Od čisto majhnih nano in mikro zakladov do velikih, kot npr. posodice za shranjevanje hrane. V galeriji je nekaj primerov zakladov. Nekateri so resnično izvirni, kot ta zaklad nad Blejsko Dobravo, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi. Tudi ''nadzorna video kamera'', ki sem jo našel v Gottingenu, Nemčija. V bistvu je bila ta videokamera skrita na trgu sredi mesta in ni prava kamera. Skratka domišljija ne pozna meja. Geocaching te popelje tudi v skrivnostne kraje, kot recimo v podzemne trdnjave.

Huh, vidim, da sem napisal že skoraj preveč, pa vendar moramo omeniti še dve zadevi in sicer geosledljivce (geocoins in geotracables). To so predmeti, ki imajo svojo lastno kodo in jih preneseš iz enega v drug zaklad. To zabeležiš tudi na internetni strani, tako da mu po kodi lahko slediš kam potuje. Najdeš ga npr. v zakladu v Novi Gorici in ga odložiš v drugem zakladu v Gornji Radgoni. Naslednji geolovec pa ga bo odnesel kdo ve kam.

Druga zadeva, ki pa je morda še najbolj pomembna pa so naključni mimoidoči. Nekateri zakladi so skriti na zelo obljudenih krajih in mestih. V takih primerih moraš biti zelo previden, da nisi preveč ''sumljiv''.

Dober GEOlov :)

PS: Za več informacij pa le obišči www.geocaching.com, Facebook stran ali pa mi piši!

Koristne povezave

Fotogalerija
7 slik
Nano zakladek
Mikro zakladek
izvirno skrit zaklad
Velik zaklad
+4

Komentarji (19)

Za komentiranje se prosim prijavi.