Zažiga

18 Zažgi

Prenesi v

Dan reformacije

Špela Furman 31.10.2007
STATI INU OBSTATI. Te besede so vzete iz Trubarjeve pridige o veri, ki je bila objavljena v Katekizmu, prvi slovenski tiskani knjigi leta 1550. Vero opredeli kot: "anu serčnu, gvišnu inu terdnu zavupane v ti riči božje", ... "Samo s tako vero more an keršenik v tih nadlugah inu iskušnjavah stati inu obstati, inu more tudi subperstati ti neveri."
Trubar na kovancu za 1 EUR. Trubar na kovancu za 1 EUR. (Avtor: Gašper Furman)
Reformacijo so navdahnili nauki Martina Luthra, ki jih je v 95 tezah oktobra 1517, nabil na vrata wittenberške cerkve. Cerkev je pozival naj se vrne k nauku Svetega pisma.

Nove ideje so zajele tudi ozemlja na katerih so živeli tedanji Slovenci in pustilo velik pečat na področju razvoja slovenske narodne identitete. Najpomembnejši predstavnik protestantizma med Slovenci je Primož Trubar (1508 - 28. Rožnik, 1586), ki je ob Juriju Dalmatinu (prevod biblije) napisal dve najpomembnejši deli - Katekizem (1550) in Abecednik. Katekizem vsebuje nekatera pojasnila poglavja iz protestantskih naukov, sedem pesmi, dve molitvi in pridigo o veri. Z Abecednikom, ki vsebuje vsega osem listov, pa je Trubar želel, da bi se njegovi rojaki iz njega naučili branja. Obe deli sta bili napisani v »vindskem« ali slovenskem jeziku (in windischen sprach), a v gotski pisavi. Reformacija je prinesla pomembna tiskana dela, ki so v takratnem času, ko je prevladovala uporaba latinščine in nemščine v pisani in tiskani besedi, pomenila pravi zaklad za Slovence.

STATI INU OBSTATI. Škofovsko geslo kardinala dr. Franca Rodeta. Te besede so vzete iz Trubarjeve pridige o veri, ki je bila objavljena v Katekizmu, prvi slovenski tiskani knjigi leta 1550. Potem ko Trubar opredeli vero kot "anu serčnu, gvišnu inu terdnu zavupane v ti riči božje", pravi: "Samo s tako vero more an keršenik v tih nadlugah inu iskušnjavah stati inu obstati, inu more tudi subperstati ti neveri."
Besede se torej nanašajo najprej na moč, ki izhaja iz vere, da kristjan kljub vsem preizkušnjam ne kloni, ampak ohrani trdno zaupanje v Boga in v njegove obljube.
Geslo "stati inu obstati" je tudi izziv. Stati pomeni biti pokončen, neupogljiv spričo težav in nasprotovanj; pomeni vztrajnost v izvajanju svojih načrtov in zvestobo svojim temeljnim prepričanjem. Sa mo s tako držo je mogoče obstati.


V znak spoštovanja do vseh tedanjih pridobitev, na današnji dan (31.vinotoka), praznujemo dan reformacije.VIRI:
http://www.hervardi.com/prikaz_novice.php?id=23
http://sl.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther
http://www.rkc.si/aktualno/rode/rode_grb.html

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.