Zažiga

12 Zažgi

Prenesi v

Binkošti

Špela Zalaznik 27.05.2007
Binkoštni praznik je prihod svetega Duha. Na prve binkošti je bila iz Božjega Duha rojena Cerkev. Binkoštna nedelja nastopi vedno petdeseti dan po veliki nedelji. Ime binkošti tudi izvira iz teh 50. dni, saj se po grško reče petdeseti pentekosta.
Prihod Svetega Duha, ilustracija iz rokopisa Les Très Riches Heures, začetek 15. stoletja Prihod Svetega Duha, ilustracija iz rokopisa Les Très Riches Heures, začetek 15. stoletja (Avtor: http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:Folio_79r_-_Pentecostes.jpg)
Tedaj belo bogoslužno barvo zamenja živo rdeča. Ta pomeni svetega Duha, ki se je po poročilu iz Apostolskih del v obliki gorečih jezikov spustil na zbrane učence. Dal jim je dar govorjenja in razumevanja v različnih jezikih. Carigrajski koncil je leta 536 kot podobo sv. Duha razglasil goloba, zato je sv. Duh vedno ponazorjen, kot le-ta.

Kristjani naj bi binkošti praznovali nekje od prve polovice tretjega stoletja naprej. Sprva je trajal praznik osem dni. Šele cerkveni zbor v Konstanci leta 1094 je določil, naj se posvečujejo le nedelja, ponedeljek in torek.


Povzeto po:
http://web.s-gim.kr.edus.si/projekti/timko/2001_2002/zvezdice/Simona/binkosti.htm
http://sl.wikipedia.org/wiki/Binko%C5%A1ti
http://www.kapitelj.com/prihod_svetega_duha_binkosti.html

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.