Zažiga

24 Zažgi

Prenesi v

8. marec

Katarina Škufca 08.03.2007
Na 8. marec praznujemo mednarodni dan žensk. Na ta dan radi stopimo v cvetličarno po kakšno rožico za gospe in gospodične, ki so pomembne v našem življenju. Pa vemo, zakaj? Mednarodni dan žensk je predvsem praznik dosežkov žensk na področjih ekonomske, politične in socialne enakopravnosti, hkrati pa služi v opomin na vse vrste oblik nasilja in diskriminacije, ki so jih ženske še vedno deležne po vsem svetu, bodisi s strani družinskih članov ali partnerjev, na delovnem mestu ali celo v širši družbi.

Različne mednarodne organizacije opozarjajo na diskriminacijo žensk, ki se kljub rekordnemu številu žensk na svetovnem trgu dela (1,2 milijarde od 2,9 milijard vseh svetovnih delavcev) še vedno soočajo z diskriminacijo, neenakim statusom, slabšo varnostjo delovnega mesta in slabšim plačilom. Največje razlike v prisotnosti spolov na delovnem trgu so v S Afriki in na Bližnjem vzhodu. Na slabšem so tudi kar se tiče dostopnosti do izobrazbe in zdravstvene nege.

Od kdaj pa sploh praznujemo mednarodni dan žena?

Prve večje demonstracije za pravice žensk so bile leta 1908 v ZDA, katere so organizirale socialistke. Leta 1910 je bil na socialistični internacionali v Copenhagnu podan prvi predlog za dan žena. 19. marca 1911 so prvič počastili ta dan (Nemčija, Avstrija, Danska, Švica).

Da se mednarodni dan žena praznuje prav 8. marca, so "krive" ruske predstavnice nežnejšega spola, ki so l. 1917 pripravile demonstracije, ki so povzročile, da so 8. marca tistega leta dobile volilno pravico.

Leto 1975 je bilo mednarodno leto žensk in takrat so Združeni narodi proglasili 8. marec za mednarodni dan žena.

viri:
http://www.iskreni.net/node/434
http://www.narodne-pesmi.si/prazniki_obicaji_podrobno.php?id=43
http://novice.siol.net/default.aspx?site_id=1&page_id=36&article_id=1307030807114962&cid=109&pgn=1

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.