Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

26. december – dan samostojnosti in enotnosti

Špela Zalaznik 21.12.2006
Mineva 16. leto odkar smo se Slovenci odločili za samostojnost in neodvisnost Slovenije. Plebiscit, katerega se je udeležilo 93,2 odstotka volivcev, je bil izvršen 23. decembra leta 1990. Okoli 95 odstotkov volivcev je na vprašanje: »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorilo z »da« in tako so bili tri dni po plebiscitu, 26. decembra istega leta, razglašeni rezultati le-tega in zato ta dan obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.
Fotografije, ki simbolično nakazujejo samostojnost Slovenije Fotografije, ki simbolično nakazujejo samostojnost Slovenije (Avtor: http://www.15let.gov.si/)
25. junija 1991 je republiška skupščina uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti. Dan kasneje, 26. junija, je bila suverena slovenska država slovesno razglašena, s čimer so se končala prizadevanja za njeno samostojnost.

Dan, ko so bili razglašeni izidi plebiscita, se je do lanskega leta imenoval dan samostojnosti, konec septembra pa je državni zbor sprejel spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katerim se je praznik preimenoval v dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan naj bi namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

»Naj spomin na dogodke izpred petnajstih let v nas prebudi zadovoljstvo in zaupanje, da smo v kritičnih trenutkih sposobni postati in ostati en nerazdeljen narod. Naj v nas ponovno prebudi zavest pripadnosti slovenskemu narodu, ne glede na to, kakšne ideološke ali politične barve smo. In če se veselimo te pripadnosti, potem nosimo v svojih srcih ljubezen do domovine. Ljubezen ne samo do slovenskih polj in planin, do mest in vasi, ampak tudi ljubezen do tistih, ki prebivajo v teh slovenskih mestih in vaseh. Ne le ljubezen do slovenskega jezika, ampak tudi do tistih, ki ta jezik govorijo. Potem bo ta domovina vsem nam lep, prijeten in varen dom!« je lani na državni slovesnosti v Cankarjevem domu, 23. decembra, ob počastitvi državnega praznika dneva samostojnosti in enotnosti povedal predsednik Državnega zbora Republike Slovenije France Cukjati, dr. med.
Fotogalerija
2 sliki
Fotografije, ki simbolično nakazujejo samostojnost Slovenije
Fotografije, ki simbolično nakazujejo samostojnost Slovenije

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.