Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

20 + G + M + B + 08

Špela Furman 05.01.2008
"Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« (Mt 2, 1-2)
Sveti trije kralji Sveti trije kralji (Avtor: Gašper Furman /FGF)
Cerkveni praznik Svetih treh kraljev je eden izmed praznikov iz božičnega sklopa. Praznik najbolj poznamo po tem, da so takrat prišli trije kralji k novorojenemu Jezusu in prinesli vsak po eno darilo. Ponekod ga imenujejo tudi tretji božič, večer pred njim pa tretji sveti večer. V spomin na to danes na ta dan v jaslice postavimo tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja.

S kralji se konča “božična doba” ali dvanajsterodnevje (dodekahemeron). Na ta dan in njegov predvečer je veliko šeg in verovanj. Kristjani ob mraku zopet poškropijo in pokadijo s kadilom svoje domove. S kredo pa nad vrata napišejo letnico in prve črke imen teh kraljev (ta dva običaja se vedno bolj opuščata oziroma ju ljudje ne izvajajo), na primer 20+G+M+B+02 (kratice pomenijo Gašper, Miha, Boltežar).
Samo poimenovanje dneva pravzaprav ni točno, saj Cerkev ne slavi treh kraljev, ampak Gospodovo razglašenje ali epifanijo (iz grške besede epihaneia, ki pomeni pojaviti, prikazati se). V epifaniji so zajeti zlasti trije dogodki, ki so, vsak pa svoje “razglasili” Kristusovo božanstvo: poklonitev modrih z Vzhoda, Jezusov krst v Jordanu in ženitovanje v Kani.

Njihove ostanke hranijo v Kölnu, zato so tam zgradili njim v čast slovito katedralo, kamor romajo ljudje z vseh koncev.

S tremi kralji je povezana zvezda, ki naj bi jo modri videli, da je vzšla na Vzhodu, jim kazala pot in v Jeruzalemu čudežno izginila, nato pa spet hodila pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete.
To zvezdo so imeli v prejšnjih stoletjih za komet in jo še danes tako upodabljajo. To tezo so potem znanstveniki najprej ovrgli, nato pa spet sprejeli. Znamenje prihoda Jezusa Kristusa, je resnično obstajalo!


Pri nas in drugod je ob treh kraljih precej šeg:

* Na mizo pride spet čudodelni božični kruh, od katerega dobi svoj delež tudi živina.
* Priljubljenost Svetih treh kraljev je pomembno določala vreme. Trikraljevsko vreme namreč napoveduje zdravje in bolezen, življenjsko usodo, smrt.
* Na Gorenjskem so verjeli, da tiste kokoši, ki so na tri kralje dobile nekaj poprtnika, lisica ne more odnesti.

* Staremu imenu noči pred kralji “svetla noč” ustreza šega, da je morala tudi to noč, kakor v vseh treh svetih nočeh, goreti v hišah luč.
* V skrajni zahodni Sloveniji, v Brdih, so gorele na večer pred praznikom luči, ponekod tri hkrati, za vsakega kralja ena, vsaka druge velikosti.
* V škofjeloški okolici so pričakovali, kar je pri nas še nepojasnjena redkost, otroci darove tudi od svetih treh kraljev, nastavljali so jim čeveljčke in posode.
* Tudi v Sloveniji so hodili “trikraljevi” koledniki, ki so imeli svoj začetek v srednjeveškem boguslužju.
* V Beli krajini so se imenovali kraljitarji in so nosili zlate krone. Koledovali so še do druge vojne.


http://www.kapitelj.com/sveti_trije_kralji.html
http://www.biblija.net/biblija.cgi?set=2&l=sl&pos=1&qall=0&idq=0&idp0=1&m=Mt+2,1-12&nobar=1&t=1
Fotogalerija
4 slike
Sveti trije kralji
Sveti trije kralji
Sveti trije kralji
Sveti trije kralji

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.