Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Skavtska akademija uspešno nadaljuje poslanstvo

Jure Vrhovnik, Vedoželjna Sova 03.11.2011
Skavtska akademija odraslih skavtov je prešla otroško dobo in že lahko opazimo, da dosega svoj namen. V sredini oktobra 2011 je bilo prvič izvedeno odrasloskavtsko šolanje po programu »Voditelj«, ki predstavlja osnovno usposabljanje za voditelje v ZBOKSS. V domu duhovnosti v Kančevcih nas je gostil brat Primož in tako omogočil izvedbo programa za 12 odraslih skavtov iz bratovščin Velenje, Mozirje, Ježica, Kranj, Grosuplje, Domžale in Celje2. Vse seveda pod skrbnim vodenjem trenerjev Toneta in Aleša.
Učilnica na prostem (Avtor: Jure Vrhovnik)

Goreči grm

Po petkovi večerji smo začeli z uvodnim programom, kjer sta trenerja predstavila potek dela, mi pa smo se povedali naša pričakovanja. V prvem delu smo se ustavili ob zgodbi, ko Bog pokliče in pošlje Mojzesa in to na prav poseben način: iz gorečega grma. Razmišljali in pogovarjali smo se o naših »gorečih grmih«: kdaj in kako smo v življenju zaslišali prav poseben klic ali vabilo in kako smo se naj odzvali. Pričevanja so bila zanimiva in tudi osebna. Spominjali smo se raznih klicev iz mladosti, klicev pri iskanju  poklicnih poti, poklicanosti za skavtstvo, itd., pa tudi poklicanosti za zakon in družino.

Most iz papirja

Sobotno jutro se je začelo prav po skavtsko: budnica – vstajanje -  telovadba – zajtrk. Budni, zmigani in siti smo začeli s spoznavanjem bistvenih značilnosti vodenja in voditeljstva.

Sledil je praktičen preizkus teorije: razdelili smo se v dve skupini in tekmovali v relativno težavni nalogi - izgradnja mostu iz papirja. Naloga je bila časovno zelo omejena, zato so se kmalu pokazale dobre in tudi slabe strani skupinskega dela: razdelitev nalog, načrtovanje strategije, usklajevanje in način izvedbe naloge, ipd.  Med igro so se pokazale tudi naše značajske in vedenjske lastnosti: zavzetost za delo, pripadnost skupini za dosego cilja, zmožnost dogovarjanj, sprejemanja kompromisov, ipd. Seveda smo vsa ta opažanja in občutke po zaključeni nalogi živahno predebatirali. Poleg smo vpletali lastne izkušnje tako iz družine in službe, kot seveda  iz dela v bratovščinah.

Po sobotnem kosilu je bil čas za aktivnost v naravi, ki nas je sprostila in umirila – tako pač deluje narava na naše počutje. Sledila sta krajša popoldanska predavanja o načrtovanju in moderiranju. Delo smo zaključili s praktičnim delom analize in načrtovanja po H metodi.

Večer ob pravem "gorečem grmu"

Sledila je priprava na večerni program ob ognju. Zakurili smo ogenj, ki je, s precej domišljije, predstavljal goreči grm iz katerega je Bog poklical Mojzesa. Pekli in jedli smo kostanj, peli ter se šli igre. V igri »bibiti-bibiti-bop« smo iskali slonov rilec, mati je namesto otrok varovala letalske motorje, letalo pa je dobilo slonova ušesa, kdaj biti tiho in kdaj zavpiti 'bop' pa je že stvar doooolgotrajnega premisleka. Čudili in smejali smo se tudi temu, kako težko je najti prižgano »čelko« - in to v temi. Spoznali smo tudi, da se z imitacijo živalskih glasov lahko zapoje povsem prepoznavna pesem.

Uvod - zaplet - zaključek

Veseli smo se odpravili spat v naša dva tabora. Zakaj »dva tabora«?  Dom duhovnosti je bil zelo zaseden, a se je kasneje izkazalo, da lahko polovica udeležencev spi na skupnih ležiščih v kleti, polovica pa na tleh v učilnici. Veselo vzdušje ter to, da so nekateri svoj pevski talent nadaljevali še v spanju (z, milo rečeno, medvedjo tonaliteto), je nekatere vzpodbudilo k nočni skavtski dejavnosti – kraji rutke v sosednjem »taboru«. Izgleda, da adrenalin na eni strani in utrujenost na drugi strani, nista najboljša kombinacija - mešanica se nevarno približuje meji eksplozivnosti. Zaradi različnega pogleda na dogodek, je vse skupaj pripeljalo do, recimo temu, “manjše komplikacije”, ki pa smo jo zjutraj uspešno in elegantno razrešili.

Sveta maša in preverba

Nedeljsko dopoldne je bilo namenjeno še mini predavanju o specifičnem komuniciranju pri vodenju, sv. maši in preverbi. Sv. maše smo se udeležili v župnijski cerkvi skupaj z domačini in jo popestrili s sodelovanjem na skavtski način. Resnici na ljubo je treba omeniti, da o drugi ogromni skupini, ki je istočasno bivala v domu in katera je bila med mašo nekajkrat omenjena, ni bilo ne duha, ne sluha? Zaključna pesem »Marija skoz' življenje« je prepričala še zadnjega dvomljivca, da smo skavti veseli kristjani.

V čudovitem sončnem vremenu smo opravili še preverbo šolanja. Učilnico smo zaradi lepega vremena prenesli kar na prosto. Lepo vreme je razgrelo misli in srca, tako da so se ideje  kar kresale – zaključili pa smo v prijateljskem vzdušju.

Skratka, skavtska akademija se je zaključila na podoben način, kot je potekala: »Skavtastično!«.

________________________________________________

Načelnik ZBOKSS opozarja! 

Udeležba na skavtski akademiji lahko resno izboljša tako počutje posameznika kot tudi delovanje posamezne bratovščine in odrasloskavtskega gibanja v celoti!

________________________________________________

Še galeriji fotografij Mira Pivarja in Tonija Rozmana.

Fotogalerija
31 slik
Trojica
Zapisovanje
Voditelj je ...
Papirnati mostovi
+28

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.