Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Sekamo, žagamo, čistimo, ... delovna akcija v Kančevcih

Matjaž Maležič - Pozorni medved 25.01.2010
En dan pred duhovnim vikendom odraslih skavtov v Domu duhovnosti v Kančevcih smo si nekateri odrasli skavti in prijatelji doma Doma duhovnosti vzeli čas in pomagali pripravljati les za kurjavo in še kaj drugega. Tako smo tudi z delom dokazali, da smo pripravljeni na akcijo, pripravljeni storiti nekaj dobrega za skupno dobro.
Portret Milana Portret Milana (Avtor: Matjaž Maležič - PM)

Povabilo

Na prošnjo br. Primoža in pobudo Milana Anžiča in naše načelnice Katje se nas je okrog 20 odzvalo povabilu, da pridemo pomagat pri čiščenju gozda. V glavnem smo prišli v Kančevce že v četrtek zvečer, nekaj pa v petek dopoldne.

Dopoldansko delo

Po zajtrku smo vzeli orodje in se odpravili do igrišča, nedaleč od doma, kjer smo si razdelili naloge. Ženski del ekipe s škarjami se je spravil na robidovje, ki je zaraslo del ograje ob igrišču. Dobesedno bodle so se z njim in na koncu uspele. Bravo!

Druga ekipa je podirala breze ob ograji, katere je hišnik Tone vlačil s traktorjem na zbirno mesto na koncu igrišča.

Ekipa z Milanom in Petrom z Ježice pa je podrto drevje po potrebi obžagala in razrezala in zlagala na kupe. Jeseničana Boštjan in Janez sta se lotila v bližnjem gozdu polomljenih in poškodovanih večjih dreves, jih posekala, obžagala in razrezala.

Medtem je še ena ženska ekipa v domu pregledala sadje, izločila nagnito in ga obrezala.

Popoldne

Sledilo je dobro kosilo, potem pa še popoldanska runda. Pred tem je bilo potrebno dve motorni žagi še nabrusiti in malce zategniti verigo. Tokrat smo se lotili čiščenja bližnjega gozda. Boštjan in Janez sta dokončala dopoldan začeto delo, midva z Milanom pa sva podirala drevje in grmovje, ki je bilo polomljeno, zvito, pregosto, suho. Skratka vse, kar je bilo odveč, da bi zdrava drevesa dobro rasla.

Ostali so drobnejši les odnašali na gozdni rob. Tja je Tone s traktorskim vitlom potegnil debelejša drevesa, Peter pa obžagal in razrezal. Tam bodo vse to s posebnim strojem zdrobili v sekance, ki se potem uporabljajo za kurjavo v domu. Ko se je začelo temniti, smo z delom zaključili.

Pa smo gotovi ...

Veseli in tudi malo utrujeni smo se vrnili v Dom, zadovoljni da smo uspeli toliko narediti in da razen nekaj prask od trnja drugih poškodb ni bilo. Medtem so se počasi že začeli zbirati še ostali udeleženci duhovnih vaj, tako da smo po večerji začeli "kopati vodnjake" skavtske duhovnosti s pomočjo skavtskih zakonov.

Pridite še drugi!

Na koncu še vabilo, da se še kakšne take delovne akcije naslednjič udeležite še drugi. Seveda če imate oziroma si lahko vzamete čas. Tako pomagamo bratom kapucinom, ki nas vedno tako toplo sprejmejo v sicer malo oddaljenih a vedno prijaznih Kančevcih.

Bodimo pripravljeni tudi v dejanjih!

Nekaj več slikc si lahko ogledate na tej povezavi.

Fotogalerija
27 slik
Portret Milana
Dom duhovnosti v Kančevcih
Pa pojdimo
Hišnik Tone pripravlja vitel
+24

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.