Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Orientacija za skavtske družine

2
Blaž Karlin, Zagnana banana 23.05.2013
V soboto, 18. maja 2013, je po enem letu od vseslovenskega tabora skavtskih voditeljev spet nastopila priložnost za druženje bivših voditeljev. Rezultat? Ogenj v nas še gori!
Vozičkarija 2013 (Škofja Loka) (Avtor: Eva Primožič)

Mlajši odrasli skavti iz Škofje Loke, ki smo večinoma vsi bivši (mladinski) voditelji, smo se jeseni odločili, da letošnje leto namenimo promociji odraslega skavtstva. Ker se srečujemo na dva meseca, smo se osredotočili le na nekaj dejavnosti. Zanje upamo, da bodo v srcih skavtov in prijateljev skavtov pustili trajne sledove, mogoče pa se bivši voditelji celo opogumijo in še sami začnejo s skavtskimi srečanji! :)

Predstavitev odraslega skavtstva aktivnim in bivšim voditeljem

Najprej smo skupaj z mladim Buč'n bokss-om iz Novega mesta za Skavtiča napisali članek o naši izkušnji skavtstva po odhodu iz ZSKSS. Hkrati z nastopom pomladi smo se nato člani loške bratovščine preko pesniškega večera Poezija ob ognju družili z mlajšimi generacijami, tj. s člani domačega skvo-ja. Presenečeni bi bili, koliko skavtov bere poezijo! In kako odlične pesmi pišejo! Dokazi so še vedno na voljo na naši spletni strani, vabljeni k branju.

Sedaj pred poletjem pa je prišla na vrsto še Vozičkarija. S tem družabno-tekmovalnim dogodkom (vrstni red vsebinske opredelitve seveda ni naključen) smo želeli loški vepri nagovoriti še bivše voditelje. Ker si je večina od njih že ustvarila družine, smo jim pripravili orientacijo, ki je bila prilagojena majhnim otrokom. Preko iskanja točk s pomočjo fotografij so udeleženci odkrivali skrite zaklade srednjeveške Škofje Loke, ob skavtsko obarvanih nalogah pa podoživljali lastno skavtsko izkušnjo.

Eno ali večdružinske ekipe so sestavljali tako skavti kot neskavti, bivši in aktivni skavti, odrasli in otroci, družine in posamezniki z najrazličnejših koncev Slovenije. Glede na osnovni namen akcije pa je morala vsaka ekipa v svoji sredi imeti vsaj enega bivšega voditelja. Vseh skupaj se nas je tako zbralo nekaj čez 60 in po uvodni posvetitvi dneva s čudovito skavtsko mašo v naravi, smo panoramski razgled nad Škofjo Loko in okoliškimi hribi zamenjali s potikanjem po njenih mestnih uličicah in podeželskih kolovozih.

Na poti smo prečkali Hudičevo brv, stekli skozi Pekel, si signalizirali, izvedeli za škofa v deroči vodi, na povabilo plemenitega zamorca obiskali grajski vrt, se slikali s svetim Jurijem, se prebili skozi volčičjo džunglo, za sprostitev šli na bukov bowling, odplesali bans, preizkusili en-dva-tri narejeno gugalnico in še kaj. Točkovanje je bilo zasnovano tako, da tudi za kakšen sladoled ali obisk turistične prireditve na poti ni bilo ovir.

Zlakotene je nato na cilju čakala odlična enolončnica, seveda pa ni šlo tudi brez živega ognja za peko hrenovk in tvista. Predvsem otroci so se radi potikali okoli ognjišča. Umetniško razpoloženi so si lahko tudi porisali majice ali si na nanje dali odtisniti logotip Vozičkarije. Ob zaključku samo si v zboru podelili še preproste, a bogate nagrade, sledilo je spuščanje zastav.

"Korajža velja!"

V razgovorih z udeleženci je bilo začutiti, da so bili vsi nad dogodkom navdušeni in da si mlade skavtske družine želijo, da bi pri skavtih obstajal program tudi za njih. Vepri smo jih preko celega dneva z zgledom in besedami skušali prepričati, da se organizirajo sami, ker oni najbolje vedo, kakšne so njihove potrebe in potrebe okolice. Naj ne čakajo na druge, naj pa tudi izkoristijo obstoječe strukture in osebna poznanstva. Naj se ne bojijo začeti, naj bodo pa v svojih pričakovanjih tudi stvarni. Naj gradijo na veselju in lastni pozitivni skavtski izkušnji, naj pa tudi ne pozabijo na načrtovanje, da bodo lažje zdržali, če se bo po uvodnih navdušenih srečanjih kdaj zataknilo. Zgornji vzklik papeža Janeza Pavla II. leta 1996 mladim v Postojni velja vsem nam tudi še danes!

Nekateri so povedali, da jim je žal, da v njihovem kraju ni skavtov za njihove otroke in za njih same, spet drugi so ugotovili, da živijo le par kilometrov narazen in bi se lahko začeli kar dobivati ... Očitno nam Bog Oče po deževnih dnevih ni poslal samo toplega sonca, njegovi žarki so segli tudi v naša srca in ogreli prebujenega skavtskega duha. Več si organizatorji od Vozičkarije nismo mogli želeti.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k organizaciji in izvedbi!

Slike in zapis Vozičkarije so dostopni na spletnih straneh:
http://vepr.skavt.net/vozickarija
https://www.facebook.com/veja.prekaljenih

Bodite pripravljeni!
BOKSS Škofja Loka, Veja prekaljenih (t.i. vepri)

Fotogalerija
26 slik
Vozičkarija 2013 (Škofja Loka)
Vozičkarija 2013 (Škofja Loka)
Vozičkarija 2013 (Škofja Loka)
Vozičkarija 2013 (Škofja Loka)
+23

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.