Dogodek

Na Golici

Pohod na Golico

pred 5901 dnevi
Začetek: 18.05.2008 ob 05:30
Zaključek: isti dan ob 18:00

Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

Na Golico!

Andrej Kajfež – Skrbni kozorog 23.04.2008
Dosedanjih pohodov na eno najlepših gora v Karavankah – Golico se vas je veliko že udeležilo. Tudi legendo slovenske narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika je Golica s svojo lepoto prevzela. Saj poznate tisto prvo udarno Avsenikovo polko in jeseniško hokejsko himno z naslovom Na Golici. Vsako leto v mesecu maju (včasih že v aprilu) travnike pod Golico krasijo narcise (po domače ključavnice). Nekoč so te prelepe cvetice pobelile tudi širna pobočja Golice ...
Na Golici Na Golici (Avtor: Aleš Čerin)
Tudi v letu Gospodovem 2008 člani BOKSS Jesenice pripravljamo pohod na Golico, ki bo v vsakem vremenu v nedeljo 18.velikega travna (maja) 2008.

Zbor skavtov bo tokrat pred farno cerkvijo sv. Lenarta na Jesenicah, kjer se bomo ob 7.30 udeležili sv. maše. Nato pa bomo nadaljevali pot v smeri od Pustega rovta proti Golici.

Do naše farne cerkve lahko pripeljete po avtocesti iz smeri Ljubljana – Jesenice. Za počivališčem na Lipcah na prvem odcepu zavijete v smeri Jesenic, preko mostu čez reko Savo. Na naslednjem večjem križišču pri pizzeriji Pr Č’bular zavijete na levo in po približno 3 km boste prispeli do zdravstvenega doma (levo je trgovina Mercator, vi pa na križišču zavijete desno), kjer lahko parkirate. Od tam je v smeri vzhoda mimo gasilskega doma do cerkve sv.Lenarta še približno 500 m. Tisti, ki boste pri sv.maši izostali počakajte na parkirišču, da se bomo po končani sv.maši vsi zbrali. Druga možnost je, da se peljete po avtocesti (jeseniški obvoznici) in zavijete z avtoceste v smeri odcepa za Hrušico in nato desno na regionalno cesto proti Jesenicam.

Pot na Golico ni zahtevna, potrebna pa je vsaj solidna telesna pripravljenost. Počasne hoje je za približno 2 h v eno smer. Hrano in pijačo naj ima vsak pohodnik v nahrbtniku.
Na pobočju Golice na nadmorski višini 1582 m je tudi odlično oskrbovana planinska postojanka, kjer se bo možno okrepčati. Na vrhu 1836 m visoke Golice je čudovit razgled na Koroško, Julijske Alpe, verigo Karavank, avstrijske vršace itd.

Vsak pohodnik naj ima obvezno s seboj naslednjo planinsko opremo:
-visoke pohodne čevlje z dobrim podplatom (Vibram ipd.),
-pohodne palice,
-toplo vetrovko oziroma anorak,
-dolge hlače.

Posamezne skupine naj imajo s seboj torbico s prvo pomočjo.

Priporočamo pa tudi naslednjo opremo:
-kapo in rokavice,
-čutaro ali plastenko s tekočino,
-zaščitno kremo,
-sončna očala,
-daljnogled
-fotoaparat

Naša Slovenija je članica EU, zato udeleženci pohoda pri gibanju v obmejnem pasu ne potrebujete več osebnega dokumenta.
S seboj je potrebno prinesti zvrhan koš dobre volje, skavtsko druženje, klici, petje in veselje pa naj zaznamujejo tudi ta dan.

Dodatne informacije dobite na telefonskih številkah: 031-780-031 (Janez Višnar), ali 041-582-194 (Andrej Kajfež), prijavite pa se lahko (potrdite udeležbo) po elektronski pošti: andrej.kajfez@gmail.com.

B.P. in Srečno pot!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.