Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Čistili smo grapo nad parkom

Darko Potočnik - Srčni krt 20.04.2010
Tudi bratovščina Celjskih zverinic se je udeležila akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Čistili smo grapo v gozdu nad celjskim mestnim parkom. Kar nekaj naših članov se je udeležilo čiščenja tudi v organizaciji svojih mestnih skupnosti, služb, osnovnih šol njihovih otrok in ekološkega društva.
Robert odkopava sod. Robert odkopava sod. (Avtor: Darko Potočnik - Srčni krt)

Skupaj z dijaki zdravstvene šole in ostalimi krajani smo se zbrali v mestnem parku Celje in se podali v ozko grapo v gozdu. Sprva so bile bolj nedolžne smeti, kot so razni papirčki, vrečke, pločevinke, steklenice in plastenke raznih pijač, ki ostajajo za petkovimi "žurkami" celjskih srednješolcev.

Malce višje pa smo naleteli na večje in bolj problematične odpadke. Med njimi so se našli stari akumulatorji, grelnik vode, staro kolo, štedilnik, razni zarjaveli ostanki pločevine, železne cevi, stari pločevinasti sodi, manjši deli tovornjaka, avtomobilske gume, avtomobilski sedež, kabli, itd. Zaradi hudourniškega značaja potočka v tej grapi je bilo večina teh odpadkov zagozdenih med skale in ostanke dreves, nekateri so bili celo delno zasuti z zemljo. Razen avtomobilskih karoserij smo vse odpadke uspeli zvleči na zbirno mesto v parku, od koder jih je celjska komunalna služba odpeljala na odpad. Karoserije, ki so ostale pod vrhom grape, bodo kasneje z vitlom dvignili na cesto nad grapo in jih prepeljali na odpad.

Zadovoljni s tem, da smo nekaj dobrega naredili za naše okolje, smo ob trinajsti uri zaključili z akcijo. Pogled na graben je zdaj lepši, narava sedaj ne deluje zapuščeno in zanemarjeno. Nasprotno! V očiščenem delu je grapa pridobila duh tiste prvotne divjine, ki je še posebej zanimiva zaradi svoje bližine mestu.
 

Fotogalerija
8 slik
Robert odkopava sod.
Grapa, kjer se začne tudi mestni gozd.
Čiščenje v grapi.
Zasut star sod.
+5

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.