Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Kuhajmo z Lukom in Manco

Patricija Kavčič, uredništvo SkavtNET 27.02.2017
Februarska oddaja v SkavtNET kuhinjo prinaša novo gostjo: Manco Knap. Z njo pa prihajata neverjetno okusna in rahlo nevsakdanja recepta, ki ju nikakor ne smeš prezreti! Poglej, kaj je za nas pripravil Luka!
(Avtor: )

Po januarski oddaji, ko je Luka kuhal z duhovnim (kuharskim :)) asistenom Urbanom Lesjakom in je dišalo po rižoti, smo v drugi epizodi priča pripravi skrivnostnih polžkov. 

Poleg tega ne smeš zamuditi zanimivega in zelo poučnega pogovora z gostjo Manco Knap, prekaljeno, izkušeno inštruktorico šole življenja v naravi (ŽvN). Luka je med drugim naučila uporabe sača (podpeke).

Sestavine za skutino-koprivin burek in jabolčni štrudl (za 5 do 10 oseb)

- 1,5 kg moke
- 1 l olja
- 3 jajca
- 2 dl jabolčnega kisa
- sol

- 500 ml čvrstega navadnega jogurta
- 500 ml kisle smetane
- 2 kg skute
- rastline iz narave (koprive)

- 2 kg jabolk
- 0,5 kg sladkorja
- cimet
- 500 ml sladke smetane


Priprava

Za vlečeno testo v veliko posodo stresemo moko. Dodamo jajca, kis in vodo ter zmešamo in dobro zgnetemo (da postane svetleče). Testo razdelimo na pol in ga 15 do 20 minut pustimo počivati v olju.

Medtem pripravimo nadeve:

Za sladek nadev olupimo jabolka, jih naribamo ter jim dodamo sladkor, cimet in sladko smetano.

Za slan nadev zmešamo jogurt, kislo smetano, skuto, sol in koprive, ki smo jih prej poparili nad ognjem in nasekljali.

Nato na pomokani cunji/prtu/rjuhi razvlečemo prvo polovico testa, ki smo mu dodali še malo olja. Ko je testo dovolj tanko, nanj nanesemo prvi nadev (na sredino ne), ga po sredini razrežemo in vsak del posebej pazljivo zvijemo. Obe »cevi« razrežemo na polž(k)e, ki jih položimo v sač. Postopek ponovimo še z drugim delom testa in z drugim nadevom.

Sač postavimo v žerjavico, ga pokrijemo in obložimo s še več žerjavice. Pustimo, da se peče slabo uro. V tem času lahko že pomijemo posodo in vse pospravimo. ;)

Po eni uri odkrijemo sač in če je že pečeno, zadevo čim hitreje spravimo iz njega ter seveda poskusimo. Pri tem pazimo, da si ne opečemo jezika (ali česarkoli drugega). :)


Pa Bog požegnaj!

Fotogalerija
4 slike

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.