Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Skrunjenje prostovoljstva!?

Metka Bevk, Iki, Ankaran 1 06.01.2015
Pred nekaj tedni se je v slovenskem medijskem prostoru pojavil oglas, da ena izmed komercialnih televizij išče prostovoljne gasilce za nov resničnostni šov.
Metka Bevk (Avtor: Osebni arhiv avtorice kolumne)

Nič nenavadnega ni, da so si izmislil nov koncept v vrsti različnih, bolj ali manj uspešnih, resničnostnih šovov, saj so to dokazano precej gledane oddaje na slovenskih televizijah. Na tej točki ne morem ostati tiho. Oh jaz in moj dolgi jezik. 

Tu se moram jasno opredeliti, da mi tovrstne reči nikakor ne dišijo. Ne le zato, ker se mi zdi sedenje pred televizijo in, oprostite izrazu, gnitje možganov nesprejemljivo početje, pač pa zaradi ciljne skupine, ki naj bi nastopala v tem preizkusu, šovu, kakorkoli ga že pač poimenujemo. To so prostovoljni gasilci. 

Že samo dejstvo, da so to prostovoljci, mi nikakor ni všeč. Poslanstvo vseh nas, prostovoljcev, najsi bo to gasilec, skavt, ekolog ali karitativni delavec, ni v medijski prepoznavnosti, velikih vsotah denarja  ali preprostemu dokazovanju drugim, da s(m)o boljši od ostale populacije! Vsako prostovoljno društvo ali gibanje ima sicer svojo definicijo, a v grobem lahko povzamemo, da imamo vsi podobno poslanstvo; prostovoljno služiti bližnjemu/skupnosti, domovini in Bogu. 

S samim šovom načeloma ne bi bilo nič narobe, če bi jasno opredelili, da gre za poučne oddaje o požarni varnosti ali o pravilnem ravnanju ob naravnih nesrečah. 

Problem nastane ob dejstvu, da se bodo ljudje, ki jih načeloma veže isti, timski duh, sedaj borili en proti drugemu. Postali bodo rivali, namesto sodelavci. Ker je obljubljena relativno visoka denarna nagrada se, predvidevam, ne bodo trudili za sočloveka, ampak kako v teh (kako radi uporabljamo ta izraz!) kriznih časih priti na čim lažji način do velike vsote denarja.  Tudi način, kako izbrati najboljšega, v umetno ustvarjenih pogojih, ni primeren. Prava hrabrost in človečnost se pokaže v nepredvidenih, hudih situacijah, ko je potrebno marsikaj, včasih tudi svoje življenje, postaviti na stranski tir in pomagati sočloveku. Brez kamer, brez obljubljene nagrade. Čista človekoljubnost! 

To pa je, po mojem mnenju, skrunjenje prostovoljstva.  Pa ne le prostovoljnih gasilcev, ampak vseh nas, v prostovoljnih organizacijah. Omadeževati nekaj tako čistega, to sprevržti v kruha in iger… S tem se kaže dejansko stanje družbe. In tu lahko mirno, no ne mirno, pa vendar, rečem, da smo res že do vratu zabredli v krizo vrednot. 

Želim ti, dragi bralec mojih misli, da bi ostal zvest samemu sebi, svojemu višjemu poslanstvu, da te ne bi premamila nagrada in da bi ostal tisti pravi, pristen, človeški prostovoljec! 

Dober lov! 

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ali uredništva portala SkavtNET.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.