Zažiga

10 Zažgi

Prenesi v

Sedem umetnosti

2
Barbara Pavlakovič 18.10.2010
Zagotovo vas je kdo že vprašal, kdo smo skavti. Mene je to vprašalo že kar nekaj ljudi, najprej pa moji starši in neskavtski prijatelji. In vedno je sledil skoraj enak odgovor, da smo to mladi (pa tudi mladi po srcu), ki nas ni strah življenja v naravi, smo vedno pripravljeni tudi na najbolj nore in blatne izzive, z veseljem pomagamo drugim in smo radi v družbi prijateljev, ki prihajajo iz cele Slovenije, ali še širše – iz celega sveta.
Barbara Pavlakovič Barbara Pavlakovič (Avtor: Matevž Cerar)

Tak odgovor so dobili, ko sem jim prvič povedala, da sem postala skavtinja. No, nekaj podobnega pa tudi nekajkrat za tem, saj jih veliko trpi zaradi sindroma pozabe in vsako poletje sprašujejo, kaj počnemo na naših taborih.

Zdaj, ko vstopam v deseto leto mojega skavtstva in gledam nazaj, zgornji opis sicer drži, a se mi zdi, da je nepopoln. Kajti zame skavti niso le prenočevanje v šotoru ali rutka za vratom in oranžen kroj. Skavti so trenutki, so krog prijateljev in znancev, ki ti omogočajo, da spoznaš tudi druge plati življenja. In ena izmed teh plati je tudi umetnost.

Ne, to ni pomota, res mislim, da je del skavtstva tudi umetnost. Čeprav bi bil šport najbrž prva izbira izmed ostalih prostočasnih dejavnosti, saj imamo veliko športnih turnirjev od košarke in nogometa do plezanja. Pa tudi naša srečanja in tabori so polni sproščenih iger roverčka ali med dvema ognjema. Šport zajema kar velik del našega časa, a kljub temu je vedno z nami tudi umetnost.

Vsi veliki učbeniki pravijo, da umetnosti ne moremo opisati, a vseeno jo lahko označimo kot skupek dejavnosti, katerih namen je izdelovanje estetskih stvari, ki jih pojmujemo kot lepe ali izjemne, kot stvari, ki v nas pustijo vtis. Ljudje se izražamo skozi umetnost že vse od kamene dobe naprej, ko so okoli 40.000 let pred našim štetjem nastale ene izmed prvih znanih jamskih slik v jami Castillo v Španiji. Skozi zgodovino se je umetnost razvijala, v času antične Grčije so se umetnosti posvetili tudi tedanji veliki misleci, kot sta Aristotel in Pitagora. V novejših stoletjih je umetnost dobila nove razsežnosti in smeri s pojavom novih tehnologij. Skupini že od prej poznanih umetnosti, kot so slikarstvo, glasba, ples, arhitektura in literatura, so se pridružile tudi filmska ter fotografska umetnost.

In čeprav si ne predstavljam, da bi na poletnem taboru kdo stal za slikarskim platnom in upodabljal očarljivo jutranjo zarjo, obstaja veliko področij umetnosti, ki so prisotne pri skavtih. Mogoče jih ne moremo odkriti kar tako na prvi pogled, ampak če malo pomislimo, moramo kar velikokrat kaj narisati. Ali pa zapeti. Tudi zaigrati. Ali pokazati. Zadnje čase veliko fotografiramo. Ali napišemo. Čisto mimogrede dobimo priložnost, da izrazimo svojo umetniško dušo.

Za vse tiste skavte, ki nimajo možnosti, da bi se vpisali v glasbeno šolo, je učenje kitare pri soskavtu zelo dobrodošlo. In marsikateremu nastopaču je skupina klanovcev prvo občinstvo. Meni pa je kolumna omogočila, da na papir (ali bolje na zaslon) prelijem nekaj svojih misli.

A umetnost pri skavtih ne obstaja samo zaradi izražanja lastnih občutij ali domišljije. Dodali smo ji namen in jo vključili v svoje načrte. O tem, kako uporabljamo posamezna področja umetnosti pri skavtih, pa več naslednjič. Začnemo z …

Kolumna izraža osebno mnenje avtorice in ne odraža mnenja uredništva, zavoda SkavtNET ali katere izmed skavtskih organizacij.

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.