Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Računajte na nas

1
Gašper Govekar, Gozdni volk, Ljubljana 5 06.03.2017
Rojen sem julija 1992, poleti, dobro leto po vojni, s katero smo postali »Evropa – lahko bi rekli, bolj Evropa od nje same«, kajti svobodo smo – kot narod – spoznali za bistvo našega obstoja; ko »preprosto ne moreš drugače« (1).
Gašper Govekar Gašper Govekar (Avtor: avtorjev osebni arhiv)

Nisem bil del tega preloma, ne spomnim se zvoka siren in letal, nisem se drenjal pred televizijskim sprejemnikom in poslušal tistih Kučanovih besed in vojsko poznam bolj iz očetovih številnih anekdot o služenju v JLA. Pravzaprav ne vem, če jih je bilo veliko, ali so se samo tako pogosto ponavljale. Sem pa ustvarjalec slovenske zgodbe danes; na volitvah, s podpisom, s svojim mnenjem in zapisom.

Nekoliko pozabljeni so v dvorano mladih (kamor očitno niso bili povabljeni) vrgli Editino zlato jabolko – predlog o ponovni uvedbi naborništva. Ne bom presojal, ali je to zgolj všečna politika ali pa zares resna ideja. Vendar se mora vsak od nas ob tej misli zagotovo zdrzniti, pa ne zaradi nasprotovanja ideji sami a priori, ampak tehtnega premisleka; koga bomo s tem oblikovali in kaj želimo na koncu občudovati.

Če nekoliko povzamem besede predlagatelja, bi radi mlade fante spremenili v prave moške. Verjamem, da se za to cenenostjo skrivajo tudi resni in trdni nameni; želja, da bi spremenili način odraščanja in pot osamosvajanja fantov (in morda tudi deklet), ob jasnem (ali skritem) zavedanju, da permisivna vzgoja ne deluje. Skoraj tri petine vprašanih v anketi Dela je namreč naklonjenih ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka (2). Morda pa je to samo globok krik družbe, ki je spoznala, da je premik nujen in da bodo otroci samo ob jasno in trdno postavljenih omejitvah dobili občutek varnosti, zaupanja in pripadnosti (3). Človek z vsem svojim biti dokazuje, da si želi gotovosti; da je in bo, da je trden in bo varen.

Ob (kritični) razpravi se tudi sam sprašujem o smotrnosti naborništva, ki bi mimogrede pogoltnilo toliko denarja, kot bi ga potrebovali za usklajevanje pokojnin ali odpravljanje čakalnih dob v zdravstvu (4). Država se namreč več kot očitno ne zaveda družbenega kapitala, ki ga prinašajo različna društva, gasilci, taborniki in seveda mi – SKAVTI.

Po več kot četrt stoletja in več tisoč mladih, smo lahko SKAVTI prepričani, da zmoremo. Znamo oblikovati in pripraviti mladega človeka na samostojnost in odgovornost. Skozi program in leta sprejema vse pomembnejšo vlogo, prevzema dolžnosti in čuva, kar mu je najbolj sveto. Vzgajamo ljubezen do domovine in občutek za domovino kot odločilni vrednoti sobivanja. Ljudje, ki so se prej bežno (ali pa sploh ne) poznali, namreč postajajo prijatelji, trdno zavezani drug drugemu in ustvarjanju kvalitetne prihodnosti. Nenazadnje dajemo mladim tudi duhovno in duševno razsežnost, s katero bodo lahko nekoč v svetu sami presojali, kaj je prav in pravično. Z vsem tem oblikujemo človeka, ki je odgovoren do Boga, sebe in domovine; in bo – tako Baden-Powell – »blagoslov za civiliziran svet« (5).

Našo vrednost v tej vzgoji so prepoznali tako starši, kot tudi člani in voditelji (6). Razumejo, da so SKAVTI varno okolje, kjer se otroci in mladi ne bodo samo naučili odnosa in vrlin – ki naj bi jih dalo trimesečno naborništvo – ampak jih bodo tudi ponotranjili in vzeli za svoje. Na drugi strani pa se sprašujem, kje je država kot institucija in politika – zakaj se ukvarja z vprašanjem za več milijonov evrov, ob tem pa ne opazi društev, skupin, ki združujejo več tisoč mladih in imajo odgovore ter jasno vizijo. Minimalno mentorstvo in soudeležba države na področju takih interesnih skupin, bi prinesla rezultate, ki jih ne bi izmerili, ampak bi jih čutili – v sebi in v domovini.

Računajte na nas!

Viri:

1. Batteri R et al. Deset dni vojne za Slovenija: izbor fotografij in tekstov iz obdobja med 26. VI. in 5. VII. 1991. Ljubljana: Mladina; 1991.

2. G C.Anketa: Javnost naklonjena uvedbi obveznega vojaškega roka [internet]. Ljubljana: MMC Radiotelevizija Slovenija; c1995-2017 [citirano 2. 3. 2017]. Dosegljivo na: http://www.rtvslo.si/slovenija/anketa-javnost-naklonjena-uvedbi-obveznega-vojaskega-roka/415464.

3. Kovač J. Permisivna vzgoja otrokom pušča posledice za vse življenje [internet]. Ljubljana: Dnevnik; c1998-2017 [citirano 2. 3. 2017]. Dosegljivo na: https://www.dnevnik.si/1042720107.

4. Brankovič J. Koliko bi stalo naborništvo? Toliko kot usklajevanje pokojnin ali odpravljanje čakalnih dob [internet]. Ljubljana: MMC Radiotelevizija Slovenija; c1995-2017 [citirano 2. 3. 2017]. Dosegljivo na: http://www.rtvslo.si/slovenija/koliko-bi-stalo-nabornistvo-toliko-kot-usklajevanje-pokojnin-ali-odpravljanje-cakalnih-dob/415789.

5. Baden-Powell R. Skavt. Ljubljana: Merkur; 1932.

6. Bačar F, Polda B. Raziskava Rast 2017. Ljubljana: ZSKSS; 2015.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ali uredništva portala SkavtNET.

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.