Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Naj ne bodo naši odnosi mlatenje prazne slame

Patricija Slakan, Srčna kresnička, Prebold- Polzela 1, Častno razsodišče 02.11.2014
»Pa kaj spet hoče od mene?«, »Ne razume me!«, »Uveljavlja svoje!«, »Ne bom popustil/-a« …. itd. Znano, kajne?
Patricija Slakan, Srčna kresnička, Prebold- Polzela 1, Častno razsodišče (Avtor: osebni arhiv)

Zagotovo se je vsak skavtski voditelj/ica na svoji skavtski poti enkrat ali večkrat znašel v besednem in/ali  miselnem konfliktu s sovoditeljem, duhovnim asistentom (DA), člani, starši, ... pa nikakor ni mogel preiti iz začaranega kroga užaljenosti, vztrajanja na svojem prav, občutka razdraženosti, nelagodja in strahu pred ponovnim srečanjem, v ponovno normalno medsebojno razmerje. Naj vam povem, to je čisto normalno!

Vsake oči imajo svojega malarja!

To velja tudi pri skavtih. En način vodenja leži enemu, drug drugemu. Mnogokrat pa se zgodi, da se ta dva načina ne ujemata. Kaj storiti? Če se o tem ne pogovorimo, nastane gromozanska luknja zamer, žalosti, izmikanja, nelagodja, ki vodi do tragičnega zaključka. Ne verjamete?

Poglejmo primer: vaš skavtski sovoditelj je voditelj na »horuk«, vse naredi na pol, zamuja,  pogosto ne sodeluje pri načrtovanju, na srečanju pogosto manjka, vendar ko je, se lepo ujame s skavti, prav tako ga imajo skavti radi  in ko sodeluje pri načrtovanju, ima dobre ideje.
Vi ste vedno točni, držite se usmeritev s strani državnih vodstev, ste prisotni na vseh srečanjih, skratka držite vejo skupaj in ste odgovorni, da vse skupaj še deluje. Počasi vam gre ta voditelj na živce, pošteno na živce, ne veste več, kako mu na lep način povedati, da vam njegovo obnašanje ni všeč. Ne želite se prepirati. Vendar v sebi trpite. V glavi nastajajo vse mogoče negativne zgodbe. Dejanja, ki jih vaš sovoditelj stori, so zagotovo obrnjene proti vam. Nagaja vam. Naenkrat izbruhnete. Poveste stvari, ki jih imate v glavi in ste jih skozi čas potencirali. 

Če bi stvar povedali takoj na začetku, bi bila možnost, da se sovoditelj popravi, prav tako bi imeli možnost vprašati, zakaj se tako obnaša. Imeli bi veliko več možnosti, da se vajin odnos ohrani, kot pa ga imate sedaj.

Ne pravim, da ste samo vi krivi, ker pač niste nič rekli. Konflikti so del razmerij in so normalni, zato je še toliko bolj pomembno, da sovoditelju na začetku poveste, kaj vas je zmotilo, saj ste vi tisti, ki vas je takšno obnašanje zmotilo. Seveda pred tem ne pozabite narediti samorefleksije. Po vašem izbruhu je sovoditelj  užaljen. Postavi se v obrambni položaj in prične napadati nazaj. Kako naj takšna veja še naprej deluje?  Ideja?

Bodi ti!

Vsak izmed nas je individuum v skupnosti. Za vse nas je delovanje v skupini izziv in šola za življenje. Sliši se super, pa vendar moramo za kvalitetno medsebojno sodelovanje vložiti precej dela. Skupnost voditeljev (SKVO) sama po sebi ni namenjena samo pogovarjanju o tehničnih stvareh stega, temveč ste povabljeni tudi k skupni duhovni in medsebojni rasti kot posamezniki in kot skupina voditeljev. 

Moj predlog je naslednji: na naslednjem srečanju rešite test osebnosti. Nato se razdelite po skupinah, tako kot imate podobne lastnosti in se predstavite ostalim, zato, da vas bodo naslednjič razumeli. Obesite različne tipe osebnosti na zid, da bodo tam, ko jih boste potrebovali. Znano je, da najbolje deluje skupina, ki ima različne osebnosti, saj se dopolnjujejo. Poznamo tipologijo živali, Rahnova tipologija, tipologijo osebnosti barv ter mnoge druge, ki jih najdete na spletu.
Tako boš Ti, v skupnosti.

Odpustim lahko, pozabim nikoli.

Ni greh. Saj smo ljudje. In samo tako smo se v življenju nekaj naučili. Sem že zato slaba kristjanka in neprilagodljiva ali celo konfliktna skavtinja, če po razočaranju ne morem več zaupati in se pretvarjati, da je vse v najlepšem redu?!?! Moje mnenje je, da ne. Službe tudi ne menjaš, če si s sodelavcem v konfliktu. Pogovoriš se (naprednejši delodajalci  omogočajo mediacijo na delovnem mestu, mogoče je čas , da tudi skavti pričnemo s skavtsko mediacijo, hm?!?!) in nadaljuješ svoje delo ter ohranjaš spoštljiv odnos. Najboljši prijatelji pač ne moremo biti vsi. To pa ne pomeni, da ne zmoremo konstruktivnega pogovora in skupnega delovanja, ki temelji na odgovornosti in spoštovanju. Tudi to je zgled za naše člane!

Skavtsko leto je še v prvem tromesečju. Ni še prepozno, da s tem skavtskim letom pričnemo z odprtimi komunikacijskimi kanali in medsebojnim spoznavanjem ter aktivnim sodelovanjem na področju reševanja konfliktov.
Eni smo konji, drugi smo osli, vsem nam je skupno, da smo delavni in da smo zato lahko tudi trmasti ;)

P.S.: Kdor bi želel prej navedene teste osebnosti, naj se obrne name preko elektronske pošte in mu jih bom posredovala ;-). 

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ali uredništva portala SkavtNET.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.