Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Mati domovina

Žiga Kovačič, načelnik ZSKSS, Ljubljana 5 26.12.2015
December 1990 - "Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?". Za tem besede »Jugoslavije ni več. Čas je za Slovenijo.«
Žiga Kovačič Žiga Kovačič (Avtor: avtorjev osebni arhiv)

Domovina, naša zemlja, očetnjava, … Slovenija. Kolikokrat spregovorjena beseda, beseda izrečena ob obljubi, zapeta na štadionu, beseda iz pesmi! Pa je še beseda srca? Ti še hitreje bije srce, ko jo spregovoriš, ko slišiš njen zven? Te še ima, da bi prijel brata čez rame in zakričal njeno ime na ves glas? 

Pred 25. leti je vsa Slovenija praznovala, na sveti večer so se simbolično rodile tudi sanje o lastni domovini. Domovini, ki si jo oblikujemo sami, kjer smo svobodni vseh spon. Star sem bil deset let, stvari iz tistih let se spominjam površno. Vem, da smo se z atijem in mami odpeljali na volitve v Kamnik. Spomnim se veselja doma. Bilo je tiho nežno, a polno in veliko. Kljub temu, da sta moja starša odraščala v Jugoslaviji, takrat doživljala lepe stvari, nosila njen grb na prsih … sem kljub otroški zmedenosti vedel, da so se ta dan uresničile tudi njune sanje. 

In kaj je 25. let po tem? Vem kaj novega? Se na ta čas oziram kako drugače? Poznam izraze kot so Nova revija, Majniška deklaracija … Spraviti jih v pravilno sosledje bi bilo že težje, njihove povezave, vpliv in širši pogled pa že nemogoč. V letih šolanja po osamosvojitvi o tem nisem izvedel nič. Mogoče nekaj časa traja, da se te stvari vpelje v šolske programe in sem to ravno zamudil. Vendar se mi zdi, da ne. 

Izrazi, kot je »le deset dni vojne«, je nekaj, kar pri nas slišiš pogosto. Dragi moji, deset dni vojne. Niti en dan ali minuto vojne ne bi privoščil nikomur. Vzpostavitev demokratičnih volitev po 61 letih kraljevin in diktatur, več deset tisoč glave množice na trgih v državi, kjer stvari kontrolirajo tajne službe in je demokratičnost razumljena kot proti državni element. Po velikosti šesta največja vojska v Evropi te naprej razoroži in nato napade. Pa ljudje moji, to niso šale, to ni pravljica za lahko noč. To je herojsko dejanje naroda, ki mu ni primere v naši zgodovini. 

Želel bi si, da bi ta del zgodovine poznali dobro, bolje, najbolje. Lahko iz nje politika izpusti imena, če si želi in nadomesti njihova s »Slovenci«. Kajti Slovenci so stali na Roški, Slovenci so poslušali Pavčka na Kongresnem trgu, Slovenci so postavljali barikade in naši fantje so se borili za našo domovino. Na dneve, kot so 17.12., 23.12., 26.12., 25.6. bi morali po Sloveniji goreti kresovi, z vsakega okna bi morala viseti zastava, na naši ustih bi morala biti smeh in radost. To je bil čas, ko smo se ne le odcepili, ampak tudi osamosvojili od komunistične diktature in to z lastno voljo in močmi. 

V 25 letih to počasi pozabljamo. Si predstavljate, kaj bo še čez 25? Se bo narodova zavest dvignila? Mogoče za nekaj dni. Če bo Peter dobil novoletno turnejo in se bo še kje rodila kakšna Tina. A na tem se ne gradi naše zavesti, to jo lahko le vzbuja. 

Smo majhen in preprost narod. Včasih se je o nas govorilo, da smo skromni in delavni. Kaj smo danes? Čakamo, da nam to drugi povedo? Sami pa pozabljamo, od kod smo prišli! Zavest in ljubezen do doma in domovine je nekaj, kar gradi prihodnost. V zibelko so ti položeni zgodovina, zgled in ljubezen tvojih staršev. Brez tega ne gre »kdor ni dedič, ne more biti pionir« (A.J.Heschel). 

»Moja dežela, to je njena lepota. Moja dežela, mi smo njeni ljudje. Lepota dežele je sloves njen, njeni ljudje smo njeno ime.« 

Čas je za Slovenijo. Mi smo poklicani, da stopimo naprej, da spreminjamo svet, da oblikujemo domovino. Mi in nihče drug! To bomo lahko storili le s pogumom, znanjem, vero in z zavedanjem kdo smo in od kod prihajamo. 

februar 1987- 57. številka Nove revije – slovenski nacionalni program 

maj 1988 – aretacija JBTZ 

maj 1989 – Majniška deklaracija 

april 1990 – prve demokratične in samostojne volitve po letu 1929 

maj 1990 – razorožitev TO, ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite 

maj 1990 -  oblikovanje »osamosvojitvene vlade« 

17. december – prvi postroj slovenske vojske 

23. december – plebiscit o samostojni in neodvisni državi 

junij 1991 – prisega slovenskih nabornikov na Igu in v Pekrah 

25. junija 1991 – razglasitev samostojne in neodvisne države …sledi vojna za Slovenijo 


Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ali uredništva portala SkavtNET.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.