Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Kompetence skavtskega voditelja danes štejejo

Klara Vidmar 18.11.2013
Klara Vidmar, skavtska voditeljica, razmišlja o tem, kako pomembna je danes kompetenca biti skavtski voditelj.
avtorica kolumne (Avtor: Klara Vidmar)

Vsak od nas se je že kdaj srečal z vprašanjem prijatelja ali znanca: »Kaj imaš od tega, da si skavtski voditelj?«  Vaš prijatelj, znanec najbrž nikoli ni opravljali tovrstnega prostovoljnega dela, zato mu je naše posvečanje časa, energije in truda v pripravo skavtskih aktivnosti popolnoma nerazumljivo.  Težko jih je zadovoljiti le z odgovorom, da ves trud poplačajo nasmehi zadovoljnih otrok in nam dajo novega zagona tudi takrat, ko se še sami začnemo spraševati o smiselnosti prostovoljnega razdajanja. Tu je še hvaležnost staršev, vera v dobrobit skavtstva, pisana družba skavtskih prijateljev v  Sloveniji in tujini … Preprosto nekaj nas žene naprej, da vztrajamo in dajemo na razpolago – sebe, naš prosti čas in talente.

Z leti kot skavtski voditelj spoznaš, da si pridobil veliko. Skavtstvo je kot igra podarim-dobim, kjer je dobitek v glavnem večji od podarjenega. Pa se zavedamo vseh dobitkov, ki nam jih ponuja »igra« skavtski voditelj?

Glede na  neugodno situacijo, ki jo imamo danes mladi, še toliko bolj štejejo znanja, sposobnosti in izkušnje. Danes je pomembno, da imamo razvite sposobnosti timskega dela, komunikacije in javnega nastopanja, načrtovanja in organizacije, vodenja, reševanja problemov ipd. Veliko lažje je (bo) tistim, ki se znamo prilagoditi razmeram v družbi in za srečno, udobno življenje ne potrebujemo celega kupa materialnih dobrin, ki nam jih vsiljujejo mediji. Šteje tudi sposobnost prilagajanja, preprostost in izoblikovan sistem vrednot.

Skavtsko voditeljstvo je zagotovo eden od načinov, kjer mladi pridobimo življenjske kompetence, razvijemo socialne veščine, se naučimo prevzemanja odgovornosti in delovanja v različnih sistemih. Skavtstvo vpliva na posameznikovo samopodobo, vrednote, razvoj načel, učenje socialnih vlog, razvoj strpnosti do drugih, spoštovanja do okolja … Lahko bi ga opredelili kot podporni steber pri razvijanju državljanske vzgoje, aktivne participacije ter širjenju in ohranjanju socialne mreže.

Študija Univerze v Bathu in GHK Consultinga je pokazala, da mladi kar 5 od 6 najbolj zaželenih kompetenc med delodajalci razvijejo v mladinskih organizacijah. To so veščine komunikacije, timskega dela, odločanja, organizacijske veščine in samozavest.  Tudi sama sem v svojem diplomskem delu predstavila pomen neformalnega izobraževanja v mladinskih organizacijah in s pomočjo raziskave skušala izluščiti šest kompetenc, ki bi jih lahko označili kot splošne kompetence prostovoljcev pri delu z mladimi. Izkazalo se je, da so komunikacija, motivacija, timsko delo, načrtovanje in organizacija, vodenje skupine in reševanje konfliktov splošne sposobnosti, ki jih skavtski voditelji razvijemo pri delu z mladimi.  To so osnovne kompetence vsakega skavtskega voditelja, ki vodi skupino na lokalni ravni. S prevzemanjem različnih vlog se nabor naših kompetenc širi in nadgrajuje.  Od veščin s področja upravljanja s človeškimi viri, menedžmenta, odnosov z javnostmi do znanj s področja didaktike, pedagogike in andragogike.

Večji izziv pri vsem tem je prepoznavanje in vrednotenje kompetenc. Ne govorim o sistemu javnega priznavanja in vrednotenja, ampak o tem, koliko skavtskih voditeljev se svojih kompetenc tudi zaveda. Ali znamo te kompetence prepoznati pri sebi? Se kdaj vprašamo, kaj vse smo se kot voditelji naučili? Če ne prej, se boste to vprašali, ko se boste znašli pred nalogo v skupini ljudi v nekem drugem sistemu oz. okolju. Mogoče boste porabili več energije in časa, da se boste dogovorili, kako se naloge lotiti, kot za njeno izvedbo. In takrat vam bo jasno, da nekatere stvari niso tako samoumevne kot se vam zdijo. Skavtski voditelji imamo nekatere sposobnosti in veščine pač »prirojene.« In tu je odgovor na vprašanje: »Kaj imamo od tega, da smo skavtski voditelji?«

Skavtsko voditeljstvo nam daje priložnost za enakopravno in lažje vključevanje v družbo ter je hkrati neprecenljiva izkušnja v našem osebnostnem razvoju in učenju o samemu sebi. Kot skavtski voditelji pridobimo kompetence, ki danes štejejo.

In mogoče se bo tudi vam kdaj zgodilo, da vam bo svetovalka na Zavodu za zaposlovanju ob spoznanju, da ste skavt/-inja rekla: »To nekaj pove o človeku.« Ali je to dobro ali slabo, presodite sami.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ali uredništva portala SkavtNET.

Fotogalerija
2 sliki
avtorica kolumne
avtorica kolumne

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.