Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

IN MEMORIAM AMICITIAE - v spomin prijateljstvu

Žiga Kovačič - Sik, Vsejedi merjasec 07.07.2015
Iskren, širok nasmeh. Stisk roke, objem. Kava na vrtinc, smeh. Nore zgodbe, izpovedi peskov, načrti za prihodnje poletje, kanjon, potop … Tako je ime mojemu prijateljstvu.
Žiga Kovačič Žiga Kovačič (Avtor: avtorjev osebni arhiv)

Iskanje prijatelja je srečna pot raziskovanja dogodivščin, svojih čustev, ljubezni in skupnosti, ki ji zaupaš. Kot deček loviš nekoga, ki bi s teboj brcal žogo in bežal pred fanti iz sosednjega bloka. Kot fant sediš skupaj ob ognju in razlagaš »kera ti je huda«. Kot mož si z njim prehodil vse od tvojih do njegovih neuspehov. Vidita se veliko ali pa le občasno. A objem ti pove vse, v rokah držiš iskreno srce prijatelja, ki bi zate naredil vse. 

Imel sem to milost, da sem to doživel zaradi skavtov. Tu sem spoznal svoje fante, svoje najdražje prijatelje. In moji prijatelji so močni, največji, nesmrtni. Skupaj smo počeli vse. V začetku z modro, belo in rdečo in nato s črno, belo in rumeno smo bili nepremagljivi.  Prijateljstvo smo razumeli kot največjo vrednoto. In kaj je to drugega kot bratstvo, ki se ti smeje ob tvojih napakah in ti hkrati proži roko v pomoč. Ob tem rasteš in se kališ. In skavti so to … šola za prava prijateljstva. Ob dogodivščini si najdeš bližnjega, s katerim si deliš vse. Predvsem pa žalost, srečo in ljubezen. 

Nato pa upaš, da boš čez leta sedel Bog ve kje v spodnji majici in s kozarcem vina. Poleg tebe pa bolj siva in sključena silhueta, z isto noro idejo in zgodbo, ki ti reče »A dej ne nabijej Sik«. 

Ni pa vedno tako. Včasih nekaj tega noče. Preden bi si čez leta natočil nov kozarec. Veliko, veliko prej ugotoviš, da si si zadnje zgodbe že povedal, da si se zadnjič že objel, da ne bo več skupnih kav, kanjonov, potopov, smeha. 

Prijatelji na Kredarici Prijatelji na Kredarici (Avtor: avtorjev osebni arhiv)

Mi smo v soboto na strahovit način izgubili prijatelja, skavta, raidersa, brata. Bil je fužinski skavt. Drugačen, uporniški, vedno je povedal, kaj misli, oboževal je naravo in ljubil Slovenijo. Bil je svoja zgodba. Edinstvena! Bil je naš Igič. Točno si vedel, kaj dobiš z njim: črne hlače s preveč žepi, nož, gorilnik, štrik. Dobil si milijon neverjetnih zgodb in nasvetov, kako je treba. Prijateljstvo mu je bila svetinja! Vsem je dal vedeti, kdo in zakaj so njegovi prijatelji. Njegov nasmeh je bil topel, njegove besede vedno v spodbudo. In njegov objem pomirjujoč. Bil je velik. Jaz sem bil njegov prijatelj. Bogu hvala! 

Prijatelji Prijatelji (Avtor: avtorjev osebni arhiv)

Upam, da bo vsem, ki ste ga poznali, ostal v lepem spominu. Vi »ta mali«, kot vam je rad rekel, upam, da ste in boste v Igorju prepoznali neizmeren zgled iskrenega prijateljstva. Prijateljstva brez izgovorov. Nam trem bo verjetno ostala globoka praznina nad izgubo prijatelja, brata. A tudi v tej žalosti nas hoče še bolj povezati in nam povedati, kaj je pomembno. 

Vsem ostalim pa lahko povem le, da so poleg družine prijatelji največje bogastvo. Pomagajo ti narediti korak več. So s teboj, ko vse izgine. Za to je potrebna iskrenost in čista ljubezen. Ne bojte se je! Pokaži mi svoje prijatelje in povem ti, kdo si. 

Mi smo imeli to milost, da smo bili tvoji prijatelji, Igor. Brat, obljubljam ti, da ne bomo pozabili tebe, tvojega duha. V večnosti se zopet srečamo. V svojem življenju si bil do zadnjega trenutka kar najbolje pripravljen služiti. Sedaj pa počivaj v miru. 

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ali uredništva portala SkavtNET.

Fotogalerija
3 slike
Žiga Kovačič
Prijatelji na Kredarici
Prijatelji

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.