Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Orientacijske proge in program za orientacijo

4
Aleš Čerin, ekipa SkavtNET 22.11.2012
S sinom sva se namislila, da bova namesto samo tekla, drug drugemu postavljala orientacijske proge po Golovcu v Ljubljani in jih dala na razpolago tudi drugim. Spotoma sva pa poiskala še uporaben program za postavitev proge za orientacijo.
Takole izgleda karta s točkami (Avtor: Aleš Čerin)

Že nekaj vikendov zapovrstjo sva s sinom na bližnjem Golovcu postavila orientacijsko progo. Eden jo postavi, drugi jo poskuša v čimkrajšem času preteči. Naslednji teden zamenjava vlogi. Nekako nabirava kondicijo na malo bolj zabaven in skavtski način. 

Šport za razmišljujoče tekače in skavte

Tek je pač le tek in ni ti treba prav veliko misliti zraven, orientacijski tek, pa je - kot pravijo nekje - šport za  razmišljujoče tekače. Prav prijetna poživitev za tekača, ki samo - teče. Med orientacijskim tekom pač moraš uporabljati veliko več čutov, pa tudi možganskih celic. Orientacija je torej kombinacija teka in razmišljanja. Pravzaprav kombinacija dobrega branja karte, dobrega razumevanja zapisanega, razmisleka o najprimernejši poti, hitrih odločitev, … in dobre fizične pripravljenosti.

Program za postavitev proge in karte

Na internetu sva tudi poiskala program, ki se je izkazal za odlično orodje za vrisavanje točk. Program se imenuje "Purple Pen" in si ga lahko tule brezplačno naložite. 

Program je precej enostaven, intuitiven za naučiti in uporaben. Midva sva goa osvojila v pol ure. Poskusite!

Karte za orientacijski tek (so precej podrobne, narejene prav posebej za orientacijska tekmovanja) dobite na strani Orientacijske zveze Slovenije. Brezplačno si jih lahko naložite na svoj računalnik in potem v Purple Pen vstavite točke in progo. 

Orientacija 2.0

Že ta vikend sva progo objavila na Facebooku in nanjo povabila prijatelje. Odzvala sta se dva odrasla skavta, ki sta progo lepo z roko v roki - prehodila. 

Seveda pa ste tudi vi povabljeni, da postavite kakšno svojo progo in nas vse skupaj nanjo povabite. Morda si tako drug drugemu lahko postavljamo proge.

Fotogalerija
3 slike
Točka
Takole izgleda karta s točkami

Komentarji (4)

Za komentiranje se prosim prijavi.