Zažiga

8 Zažgi

Prenesi v

O možu, ki je sadil drevesa (VIDEO)

Aleš Čerin, uredništvo SkavtNET 30.05.2011
Poznate knjigo francoskega pisatelja Jeana Gionoja o pastirju, ki je preprosto sadil drevesa in s tem povzročil zanimive spremembe? To je ena najbolj navdihujočih zgodb o izvajanju trajnih in dolgoročnih sprememb.
Gozd in lebdeči list Gozd in lebdeči list (Avtor: Aleš Čerin)

Takole pravi Tone Lesnik na Časnik.si o eni najbolj navdihujočih zgodb o izvajanju trajnih in dolgoročnih sprememb:

"Nekoč davno je nek preprost pastir spremenil življenje v opusteli pokrajini, kjer so ljudje uničili gozd, v katerem so pridobivali les in oglje in tudi kmetovali. Pokrajina se je spremenila v travnato stepo preko katere je bril oster veter. Ljudje so živeli težko življenje in se povrh tega še sovražili med seboj. Zemljo zapuščali in zanemarili. Poleg tega, da so uničili naravne danosti za svoje preživetje, so uničili tudi svoje medsebojne odnose.

Pastir si je postavil za svoje življenjsko poslanstvo, da bo v tej pokrajini spet zasadil gozd. Desetletja je mirno in vztrajno sam sadil drevesa in pri tem stal popolnoma neopažen. Gozd je zrasel, opazili so ga lovci, opazil ga je krajevni gozdar, pozneje celo državne gozdarske oblasti, ki so ga celo zaščitile. Le pastirja, ki je vztrajno sadil drevesa, ni skoraj nihče opazil, le dve izjemi, ki pa sta skrivnost ohranili zase.

Pokrajina je zaradi gozda spet oživela iz suhih studencev je pritekla voda, naselile so se gozdne živali, veter ni več tulil po goli pokrajini temveč se je ujel v krošnje dreves in tam omilil svojo moč. Vrnili so se tudi ljudje in spet začeli kmetovati, vrtnariti, čebelariti."

Priporočamo, da si knjigo preberete v celoti.

Po knjigi so posnetli tudi tole čudovito risanko:

Zelo skavtsko, kajne? Spreminjati svet na bolje ...

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.