Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Morda pa gre pot navzdol?

Aleš Čerin 04.11.2009
Zadnjič sem slišal zanimiv rek neznanega avtorja: “Če je pot lahka, hodite morda navzdol.” Ja, hoja navzdol je resnično lažja, včasih v življenju niti ne opazimo, da hodimo navzdol. Zaradi ukvarjanja z nepomembnimi rečmi, zaradi prezaposlenosti in zaverovanosti v “svoj prav” niti ne opazimo, da se je pot obrnila navzdol.
Pot na Nanos Pot na Nanos (Avtor: Aleš Čerin)
Paradigma težke poti, ki edina vodi v pravo smer (v življenje) ni nič novega in je jasno poudarjena že v Svetem pismu: “Vstopíte skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej. Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo.” Mt 7, 13-14

Se mi zdi, da se je treba odločiti in se namenoma izogibati lahkih poti, zaverovanosti v lahkotnost bivanja, v komodnost življenja.

Zelo razširjena pri nas je tudi nepripravljenost za učenje – pridobivanje novih znanj, spretnosti, naravnanosti. Učenje kar tako, ker je dobro, četudi težko, ne zato ker je treba, ker me nekdo v to sili.

Zelo ilustrativno mi je delovala izjava mladega človeka (38 let) s srednjo izobrazbo, ki je izgubil službo in sedaj toži nad tegobami recesije. Na vpašanje: “Ali razmišljate o dodatnem izobraževanju, prekvalifikaciji?” enostavno odgovori: “Če bi to zahtevala nova služba, bi se bil pripravljen izobraževati, na lastno pest pa težko.”

Moja vprašanja temu človeku: “Kaj pa ste storili do sedaj (od konca njegovega šolanja je minilo približno 20 let) za pridobivanje novih znanj? Ali ste vsako leto pridobili kakšno novo znanje, spretnost? Koliko ste vi sami investirali v nova znanja?”

Izobraževalnih možnosti je veliko, pot k znanju pa strma ali kot pravi Sveto pismo, ozka. A edino ta vodi v – Življenje.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.