Zažiga

6 Zažgi

Prenesi v

Danes je dan sv. Frančiška Asiškega!

Špela Zalaznik 02.10.2006
Sveti Frančišek je zavetnik vseh volčičev in volkuljic, pa tudi Italije, mesteca Assisi, frančiškanov, socialnih delavcev, revežev, trgovcev, krojačev...
(Avtor: )
Frančišek se je rodil leta 1181 ali 1182 v italijanskem mestu Assisi. Ker je bil njegov oče bogat trgovec, je Frančišek imel vse kar si je zaželel in se zato ni odpovedoval posvetnim užitkom. Z dvajsetimi leti pa se je moral odpraviti v vojsko, kjer je eno leto preživel v ujetništvu in bolezni. Njegovo prejšnje življenje se mu je zazdelo prazno in ugotovil je, da mora biti v življenju poleg telesnih užitkov in blaginje še kaj drugega pomembno.

Leta 1205 je v cerkvi med molitvijo zaslišal Kristusov glas, ki mu je veleval: »Frančišek, pojdi in popravi mojo razpadajočo hišo!« Tako je prodal očetovo blago in z njim dal popraviti cerkvico, nato pa oblekel kuto ter se podal na popotovanje. Živel je v popolnem uboštvu in služil je Bogu. Zelo rad je imel naravo, ljudi in živali. Leta Gospodovega 1226 pa je ta dobri mož umrl. Že dve leti po smrti ga je papež Gregorij IX. razglasil za svetnika.

Frančišek je zavetnik VV najbrž zato, ker ima poseben odnos do celega stvarstva na neverjetno pozitiven in preprost način, podobno kot svet dojemajo otroci. Njegovo življenje je navdahnilo mnoge posameznike in po njegovem vzgledu se je osnovalo kar nekaj skupnosti, ravno življenje v skupnosti pa je pomemben element pri veji VV.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.