Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

To je skavtski kolomikser!

Ana Grahor 02.08.2014
Ker je zgodba edinstvena in uporabna, smo se odločili, da jo delimo z vami. V okviru dneva odprtih vrat na Marmeljadi so potekale delavnice, ki so jih morali pripraviti voditelji vseh udeleženih stegov. Našemu stegu je bila določena delavnica na temo zdravja in telesne pripravljenosti.
kolomikser (Avtor: Rok Rakun)

NAJPREJ JE BILA IDEJA

In je takoj padla prva ideja - delanje sadne kupe in sadnih nabodal za popoldansko malico!

Le nekaj minut za tem se je oglasila druga voditeljica, ki je predlagala, da bi, če bi bilo
možno, uporabili kak mikser in kilovat elektrike, da bi delali tudi smoothije in tako poleg sadja promovirali tudi zelenjavo.

Naš stegovodja in šef tehnike na taboru je idejo gladko zavrnil, saj bo uporaba elektrike možna le preko agregata, ki pa se ga nikakor ne bo vžigalo zgolj zaradi izdelovanja smoothijev!

A ker se wajdovci ne damo in je v našem skvoju številna množica razmišljujočih glav, se tu debata ni končala.

Oglasila se je namreč ena izmed teh glav in pristavila: "Ali ni bilo rečeno, da mora biti delavnica na temo zdravja in telesne pripravljenosti? Sadje je super duper, smoothie pa tudi ni tako slab in če združimo to dvoje brez elektrike, potem rabimo samo še eno staro leseno prešo oz. nekaj kar bi prešalo, recimo noge in imamo še telovadbo zraven!"

Te izjave pa nikakor ni mogel spregledati naš najbolj raziskovalno podkovani voditelj, ki je bil navdušen nad idejo in napisal: "Jaz bi predelal kolo (ali več njih) v en velik multipraktik!"

Ideja je požela val navdušenja in tako se je začelo.

 

KAKO NASTANE KOLOMIKSER?

Zlahka se je našlo kolo in mikser, ki sta si želela prenove in v enem podaljšanem popoldnevu je pod rokami 4 voditeljev nastal testni kolomikser.

Sledilo je testiranje, med katerim so odpravili nekaj šibkih točk in dodali plastični pokrov za večjo varnost.
Kolo je šlo še enkrat skozi fazo barvanja in že je bilo nared za prve uporabnike.

 

IN KAKO TO SPLOH DELUJE?

Enostavno! Deluje podobno kot dinamo, le da se namesto elektromotorja vrtijo rezila v mikserju.

Za vse nadobudne bralce, je tu podrobnejša razlaga:  Da lahko kolomikser razreže tudi trše stvari (npr. korenček) smo mu dodali "sklopko". Tako lahko kolo v prostem teku zavrtimo na visoke obrate in nato ob pritisku sklopke prenesemo visoko vrtilno količino na rezalne lopatice mikserja. Hitrost lopatic je mogoče regulirati z vloženo polento (moči vrtenja pedal) in prestavnim razmerjem kolesa (cca. 10 brzin). Za zagotovitev visokega navora je bil na osi lopatic uporabljen zobnik z večjim polmerom (kot pri dinamu), ampak sedaj smo vas najbrž že izgubili, a ne? :) 

 

PRAV POSEBEN SMOOTHIE

Kakorkoli, kolomikser je prestal vse noge, ki so ga vrtele in požel svojo slavo na delavnici. Da ni bilo vse tako enostavno, so si udeleženci morali najprej prislužiti sestavine iz katerih je kasneje s pomočjo kolomikserja nastal slasten smoothie.

Več pa v VIDEU.

Naš kolomikser je torej dober dokaz, da ni omejitev, če razmišljamo izven okvirjev. In da so: skavtska iskrica ščepec znanja timsko delo še vedno najboljši recept za uspeh!

Fotogalerija
4 slike
kolomikser
kolomikser
kolomikser
kolomikser

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.