Dogodek

Rok za oddajo Erasmus prijav

pred 3153 dnevi
Začetek: 30.09.2015 ob 22:00
Zaključek: 01.10.2015 ob 21:59

Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange")

Monika Špital, Delovna koala 04.09.2015
Kdo si ne želi doživeti norih dogodivščin s skavti iz tujih držav kot sta Španija ali Nemčija? Kaj pa kar oboje? To enkratno priložnost smo od 9. do 21. 8. 2015 imeli skavti stega Velenje 1. Tekom celega leta so potekale priprave na tabor, ki je kot Erasmusov projekt potekal v Španiji.
Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange") Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange") (Avtor: skavti Velenje 1)

Skupaj s španskimi in nemškimi skavti smo že pred taborom ustvarili blog, posneli smešne videe na temo super junak Captain Scout in se pogovarjali preko spleta. Ko je bilo vse pripravljeno, smo polni pričakovanja napolnili naše nahrbtnike in se z avtobusom podali na pot v Bohoyo, kjer je potekal prvi del tabora.

Tam so nas odprtih rok pričakali Španci. Že sprejem je bil poln smeha, ploskanja, petja in pozitivnega vzdušja. Ko so se pridružili še nemški skavti, je taborni prostor postajal vedno bolj poln, saj nas je bilo kar 400. Bili smo vseh starosti, od volčičev do voditeljev, a vsi smo uživali v velikih igrah, petju, aktivnostih, kopanju v reki, pohajkovanju po okolici tabora in pripravljanju tradicionalnih jedi. Seveda Slovenci nismo šli brez harmonike in priznati je treba, da Golica naredi »fešto« vsepovsod. 

Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange") Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange") (Avtor: skavti Velenje 1)

Po petih dneh druženja smo že skoraj vsi znali par besed španske pesmi ob dvigu zastave. Navadili smo se tudi trikratnega prevoda vsakega stavka. Med seboj smo se zelo povezali, zato se je bilo težko posloviti od mlajših Špancev, ki so odšli domov. Ostali smo pospravili taborni prostor in se odpeljali v starodavno mesto Toledo, kjer smo dve noči prespali v samostanu.

Največja atrakcija ob prihodu so bili tuši, nato pa smo si šli pogledat čudovito kamnito mesto. Najprej smo ga spoznavali preko foto orientacije, ponoči pa smo imeli nočno vodenje po mestu, ki je bilo zares čarobno. Tudi naslednji dan smo odkrivali dnevno in nočno vzdušje mesta. Videli smo še ostale kraje, kot je Segovia. Naše potepanje je bilo na nek način turistično, saj smo videli mnogo lepot Španije, a ves čas je bilo čutiti skavtsko energijo, ki nas je povezovala. Mešanica štirih ali več jezikov ni bila ovira, da se ne bi pogovarjali. Izmenjevali smo si ideje, mišljenja in se zabavali, kot da smo stari znanci. 

Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange") Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange") (Avtor: skavti Velenje 1)

Zadnje par dni smo preživeli v Valladolidu pri družinah španskih skavtov. Tako smo še bolj spoznali špansko kulturo, prehrano in se (vsaj v mojem primeru) naučili marsikaj povedati s pomočjo rok, ker večina staršev ni znala angleško. Vseeno pa so kretnje povedale več kot besede. Nasmeh na obrazu, objem in tipični poljub na lice ob prihodu in odhodu so nam dali občutek sprejetosti. Že od družin se je bilo težko posloviti, kaj šele od novih prijateljev, s katerimi smo preživeli toliko lepih trenutkov.

Zadnji večer smo imeli zabavo, kjer smo še zadnjič skupaj zaplesali in naredili par fotografij, ki nas bodo vedno spominjale na poletni tabor leta 2015. Naslednje jutro smo se vse bolj zavedali, da bo vsega konec, zato smo potočili kakšno solzo, zapeli pesem slovesa, se objeli in nato odšli vsak svojo pot. 

Res je, da smo sedaj vsak v svoji državi, a kljub temu nas povezuje enkratna izkušnja, ki smo jo skupaj ustvarili. Verjamem, da bo tabor ostal v spominu vsem udeležencem in voditeljem, ki so ga skrbno načrtovali in upam, da bomo kmalu spet imeli priložnost ponoviti nekaj tako nepozabnega. 

Op. pisarne Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov: Erasmus povezuje skavtinje in skavte. Erasmus navdihuje ideje za nora mednarodna sodelovanja. Erasmus ti pomaga do novih znanj, sposobnosti, do boljših odnosov z drugimi ter pili tvoje zaposlitvene kompetence - vse to tudi preko skavtov! Stegi, skupine - prijavite svoje ideje in držite pesti!  

Če te zanima več piši v skavtsko pisarno, prosi za pomoč, preglej informacije na spletni strani skavti.si, vse je razloženo tudi na spletni strani Zavoda MOVIT, ki je naša Nacionalna Agencija za Erasmus ... skratka, ni da ni - vi se samo zmislite, kaj bi radi počeli z mednarodnimi prijatelji in prijavite! Se splača :) 

Fotogalerija
8 slik
Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange")
Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange")
Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange")
Tri države - En tabor ("Scout Youth Exchange")
+5

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.