Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

Skavti zasedli 3. mesto na vaji prve in nujne medicinske pomoči

4
Luka Novak, Ljubljana 2 02.04.2012
V soboto 31. marca 2012 je v Črnučah potekala 2. vaja prve in nujne medicinske pomoči (PNMP), na kateri je sodelovalo 15 ljubljanskih gasilskih društev. Tokrat smo se vaje udeležili tudi člani ljubljanske skavtske ekipe PNMP. Vaja je bila za nas še posebno zanimiva in pomembna, kajti 4 najboljša društva se lahko udeležijo jesenske mestne vaje. Do današnje vaje smo skavti vedno zasedali mesta na zlati sredini. A tokrat je bilo drugače.
Razlaga navodil in pravil na današnji vaji. Razlaga navodil in pravil na današnji vaji. (Avtor: Blaž Teršan, Ljubljana 2)

Vaja je imela 4 različna delovišča, na katerih smo preizkušali ne samo naše znanje nudenja PNMP, temveč tudi usklajevanje z ostalimi tehnično reševalnimi ekipami, poročanje nadzornemu štabu civilne zaščite in izpolnjevanju različnih obrazcev.

Na prvem delovišču smo imeli primer zastrupitve mame in dojenčka z ogljikovim monoksidom. Vrata zaklenjena, na oknih pa varnostne ograje. Tu smo se uskladil z gasilci, ki so s pomočjo izolirnih dihalnih aparatov in merilcev kakovosti zraka vlomili v hišo in preverili stanje v hiši. Šele ko smo dobili zeleno luč, da je varno, smo vstopili v hišo. Mama in dojenček sta nezavestno ležala na tleh brez znakov življenja. Začeli smo z temeljnimi postopki oživljanja. Ob prihodu reševalcev smo predali oba poškodovanca v nadaljnjo oskrbo.

Na drugem delovišču smo imeli primer poškodovanca, ki je padel s kozolca zaradi epileptičnega napada in kasnejše možganske kapi. Poškodovanca smo namestili v zajemalna nosila, ter ga primerno oskrbeli do prihoda reševalcev.

Tretje delovišče je bilo na kmetiji. Poškodovanec, ki je srčni bolnik je ležal pred vhodom v hlev. Najprej smo pomislili na zastoj srca in smo že iskali polavtomatski defibrilator, šele nato je prišla njegova prestrašena žena, ki je povedala, da je iz hleva ušel konj, ter moža brcnil v glavo. Dihanje in srčni utrip sta bila normalna, mož je bil v nezavesti zaradi poškodbe glave. Namestili smo mu vratno opornico, kisik, ter naložili v zajemalna nosila in spremljali življenjske funkcije do prihoda reševalcev.

Na četrtem delovišču smo imeli primer prometne nesreče. Štirje mladi poškodovanci so zaradi alkohola in prevelike hitrosti zapeljali s ceste. Nihče od njih ni bil privezan, vozilo se je večkrat obrnilo in pristalo na kolesih. Dva poškodovanca sta ležala izven vozila, brez znakov življenja, dva sta ostala v vozilu. Voznik ni bil pri zavesti, sopotnica na zadnjih sedežih je bila pri zavesti, s hudim bolečinami v trebuhu. Zaradi omejenega števila članov ekipe in reševalnih sredstev smo se odločili po hitri triaži, da sta oba poškodovanca izven vozila mrtva oz. neperspektivna. Tako smo se odločili, da poskusimo rešiti druga dva, ki sta še imela možnost preživetja. Nezavestnega voznika smo s pomočjo zajemalnih nosil izvleki iz vozila in ga oskrbeli zunaj avtomobila. Sopotnico na zadnjih sedežih smo oskrbeli v vozilu.

Po sami vaji smo imeli analizo same vaje, kjer smo izpostavili napake, ter opozorili na majhne podrobnosti. In sledil je veliki trenutek za našo skavtsko ekipo. Zasedli smo odlično 3. mesto, ki je za nas, Matejo, Andreja, Arneta, Grega, Jaka in mene zmagovalno mesto, tako kot za Petro Majdič. Dvorana polna gasilcev je za trenutek obnemela, nato pa bučen aplavz in čestike. Trdo in vestno smo vadili za vajo. Danes smo pokazali, da lahko tudi skavti enakovredno delujemo in rešujemo življenja, skupaj z ostalim reševalnim služabmi, ter smo vedno pripravljeni. Vsi pa srčno upamo, da nam tega znanja ne bo potrebno nikoli uporabiti.

Fotogalerija
13 slik
Razlaga navodil in pravil na današnji vaji.
Še zadnji vici, potem pa resno delo.
Prvo delovišče, zastrupitev z ogljikovim monoksidom.
Prihod gasilcev z izolirnim dihalnim aparatom
+10

Komentarji (4)

Za komentiranje se prosim prijavi.