Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Praznovanje 10. obletnice stega Črni panter

Vinko Skitek 03.06.2012
Skavti stega Koroška 2 smo v nedeljo 20.maja 2012 na Šentanelu nad Prevaljami praznovali svojo 10.letnico aktivnega delovanja. Praznovanje smo pričeli s slovesnim dvigom zastav, nadaljevali s skavtsko "olimpijado" v poznavanju skavtskih veščin, pri kateri so sodelovali tako naši najmlajši, kot tudi njihovi starši. Praznovanje smo sklenili s slovesno skavtsko sveto mašo.
Skupinska fotografija vse udeležencev praznovanja (Avtor: neznan)

V letošnjem letu praznujemo skavti stega Koroška 2 svojo 10. obletnico delovanja. Pred 10 leti je iz takratnega velikega stega Koroška 1, ki je takrat obsegal območje celotne Koroške statistične regije in Velenja, nastal nov steg - steg Koroška 2. Za svoj simbol si je steg izbral črnega panterja in njegovo legendo o tem kako je s svojim vonjem privabljal živali k sebi in jih kot njihov prijatelj zbiral okoli sebe. Črni panter je tako simbol Kristusa, ki daje našemu skavtstvu krščanski temelj. Prav tako je črni panter simbol Karantanije, države naših prednikov, ki nas še posebej nagovarja k služenju naši lepi domovini Sloveniji. Nagovarja in opominja nas k hvaležnosti vsem, ki so skozi celotno slovensko zgodovino delali na tem, da smo pred 21-timi leti dobili svojo državo Republiko Slovenijo, na katero smo zelo ponosni.

V tem prazničnem duhu smo se v nedeljo 20. maja 2012 zbrali skavti iz Mežiške in Dravske doline ob praznovanju desete obletnice delovanja stega Koroška 2 na Šentanelu. Naše praznovanje smo začeli ob 10.30 uri s slovesnim dvigom zastav, petjem skavtske in slovenske himne in uvodnim pozdravom stegovodje Vinka Skitka. Po uvodnem zboru smo se razdelili v mešane starostne skupine, v katerih so bili tudi starši naših skavtov. Nato je bilo organizirano tekmovanje v različnih skavtskih veščinah, ki je nosilo ime »skavtska olimpijada«. Skupine so tekmovale v postavljanju ognjev, hoji s hoduljami, izdelavi stola, postavljanju bivakov, signaliziranju z zastavicami in prepoznavanju zdravilnih rastlin in njihove uporabnosti. Pri tem so se vse skupine zelo dobro odrezale, še posebej starši so pokazali, da jim je življenje z naravo ter postavljanje ognjev in bivakov blizu. Po končani »olimpijadi« je sledilo kosilo.

Okrepčani smo nadaljevali praznovanje s kulturnim programom, krajšo gledališko predstavo in kvizom o poznavanju zgodovine slovenskega in koroškega skavtstva, s poudarkom na zgodovini stega Koroška 2. Udeleženci so se v majhnih skupinah prebijali skozi tri sklope tematskih vprašanj in pri se tem naučili marsikaj novega o skavtstvu. Naše praznovanje smo nadaljevali s skavtsko sveto mašo, ki sta jo darovala naša skavtska duhovnika oziroma duhovna asistenta Franček Kraner in Simon Potnik. V uvodu pred sveto mašo je stegovodja Vinko Skitek nagovoril vse zbrane, orisal na kratko razvoj Stega Koroška 2 in se zahvalil vsem članom, podpornikom in donatorjem, za podporo njihovemu delu. Pri tem je izpostavil vse občine Mežiške in Dravske doline, župnike in župljane v župnijah dekanij Dravograd - Mežiška dolina in Radlje – Vuzenica, Sadjarsko društvo Dravograd, Koroške Lekarne, Koroške pekarne in ostala društva in podjetja, ki s stegom Koroška 2 zelo dobro sodelujejo, pa jih na tem mestu nisem posebej omenil. Zahvalil se je tudi tabornikom Roda Koroški Jeklarji z Raven na Koroškem, predstavnikom sosednjih stegov, vsem predvojnim skavtom in vsem, ki so z svojo prisotnostjo obogatili marsikatero skavtsko srečanje in počastili to praznovanje.

Po končani sveti maši so se skavti, njihovi starši in ostali zbrani še zadržali ob skavtski igri »roverček« in ob prijateljskem klepetu. Praznovanje se je zaključilo s spustom slovenske, skavtske in stegove zastave ter zaključnim klicem »vo-ga«, ki je odmeval daleč naokrog.

Fotogalerija
9 slik
Skupinska fotografija vse udeležencev praznovanja
Tudi starši so pokazali svoje znanje postavljanja skavtskega ognja
in tudi v signalizaciji z zastavicami
nameščanje zastav v položaj za njihov dvig
+6

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.