Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Hardič se ne boji izzivov in ne obupa!

Monika Golja, Iskriva taščica, Breznica 1 05.12.2018
… je eden od zakonov našega klana popotnikov in popotnic po imenu Nadevani hardiči iz stega Breznica 1, zato je projekt Izzivaj-uživaj kot nalašč za nas. Letos je tema, ki nas spremlja Zdrava pamet. Sklenili smo, da poskrbimo za svoje zdravje (tako fizično kot duševno) in razširimo svoja obzorja.
Izziv Jej in zmagaj - kalorije (Avtor: Karmen Zalokar)

Naš november je bil obarvan predvsem z zdravo prehrano, tako smo malo analizirali naše zdrave navade, si pridobili nova znanja in izkušnje ter med seboj širili zdrave ideje.

Na prvih dveh srečanjih klana smo bolj kot ne sedeli, saj je bilo potrebno ogromno stvari doreči, določiti datume, načrtovati določene projekte in vse ostale formalnosti, ki pridejo na začetku skavtskega  leta, zato smo potrebovali malo gibanja. Tako smo na drugem srečanju, 2. novembra, sedenje prekinili z eno dobro partijo Jungle speeda zdravja. Spraševali smo se o tem kako zdravo se dejansko prehrajujemo, koliko časa namenimo gibanju, koliko časa porabimo za nezdrave navade ipd. in pri tem tekmovali za zdravo nagrado – paradižnik. Po tej igri smo sklenili, da naslednji teden ne bomo sedeli in se odločili, da se povzpnemo na Valvazor in tam obiščemo sovoditeljico, ki zaradi službe ne bi mogla priti na srečanje.

In zgodilo se je, 10. novembra smo srečanje začeli v Završnici in popotnice, ki so se srečanja udeležile, niso vedele kaj točno pričakovati na poti do vrha. Ko so videle košaro v mojih rokah, jim je bilo kaj hitro jasno, da bomo nabirali rastline. Ampak zakaj le? Ker je divje zdravo in ker nam to, da je november ne predstavlja ovire, da ne bi nabrali še zadnjih nekaj poganjkov mete, deteljic in marjetic ter listov rmana, robid in jagod, ki so nas spremljali po poti navzgor. Na vrhu smo našli še nekaj listov materine dušice in naša košara je bila polna. V koči nas je sovoditeljica lepo sprejela in nam pripravila kruh in skuto, da smo si lahko pripravili zeliščni namaz, ter zavrela vodo, da smo iz preostalih rastlin pripravili čaj. Pojedino smo zaključili z nekaj napotki kako upravljati s časom v teh stresnih dnevih in se z novimi znanji podali nazaj v dolino.

Nadevani hardiči smo poznani tudi po naših kulinaričnih sposobnostih, zato je bil že skrajni čas, da se v naslednjem tednu (17. novembra) povzpnemo do našega kotička v gozdu, zakurimo ogenj in si pripravimo pojedino. Pripravili smo kalorični izziv, ki je vključeval tako zdravje, kot tudi pamet. Srečanje smo pričeli s pogovorom in aktivnostjo, kjer smo spoznavali kaloričnost različnih vrst lesa, kar je bil uvod v naslednji izziv. Popotnice so imele na voljo nabor sestavin s pripisanimi kalorijami. Ena skupina je morala pripraviti nizkokalorični obrok, druga pa visokokaloričnega. Vse to smo strnili v dva kratka recepta, za katere lahko povprašate naše popotnike in popotnice. Srečanje smo zaključili še s pogovorom o kaloričnosti besed, ki je izzval zanimive ugotovitve.

Zadnji vikend v novembru smo preživeli na dvodnevnem jesenovanju brez signala in elektrike na Smokuški planini. Od svetlobi sveč smo se v petek (23. novembra) spraševali o samem sebi, novinke so napisale pismo prihoda, starejši so ob iztočnicah razmišljali o svoji osebnosti, najstarejša popotnica pa se je odpravila na krajšo pot, kjer je razmislila o svoji nadaljnji skavtski poti ter večer zaključili s ceremonijo sprejema novink v klan in izročitvijo rogovile najstarejši popotnici. Naslednji dan so popotniki in popotnice dobili kuharsko preizkušnjo. Na voljo so jim bile zdrave sestavine, ki so jih pripravili v zelo okusno malico. Če vas zanima kaj so nakuhali, poiščite recept v Skavtiču (op. u.: Skavtič, december 2018). Jesenovanje smo zaključili z delavnico o samopodobi in s tem spet razširili obzorja.

Naš november je bil obarvan predvsem z izzivi povezanimi z zdravo prehrano. Tisti, ki smo bili prisotni na vseh, smo si že pridobili 4 kocke moči, vsake v eni barvi. Popotniki in popotnice so v roke dobili vsak svojo knjižico izzivov, ter družabno igro z igralno kocko in mošnjičkom in težko že pričakujem katere izzive bodo pripravili v naslednjem mesecu, ko sami pripravljajo srečanja. V tem letu si namreč želimo nadgraditi svoje kulinarično znanje, sploh s področja zdrave prehrane, saj bi radi tudi z našim projektom Mnogolončnica (rezervirajte si: 6. in 7. april 2019), na katerega ste vabljeni vsi noviciati, klani in SKVO-ji, čim več ljudi ozavestili z zdravim načinom življenja.

Fotogalerija
4 slike
Izziv Divje zdravje - Valvasorjev dom
Izziv Jej in zmagaj - kalorije
Prehranska vadba - MasterChef
Izziv Jej in zmagaj - kalorije

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.