Zažiga

12 Zažgi

Prenesi v

A veš kaj pomeni CZUWAJ?

Matej Nidorfer, NAVIHANI OSL 19.05.2008
Tudi mi nismo vedeli, zato smo se odpravili daleč na pot k našim sestram in bratom, da smo to ugotovili.
SKVO romanje stega Maribor 2. SKVO romanje stega Maribor 2. (Avtor: MB2)
Poljska, 25.4.- 2. 5. 2008

V večernih petkovih urah se je šest voditeljev stega MB2 + en klanovec + "gost" iz Ptuja 1, torej osem skavtinj in skavtov, odpravilo na tako imenovano "prvomajsko SKVO romanje", ki je v našem stegu že tradicionalno. Glavna destinacija letošnjega "popotovanja" je bila Poljska. Država z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino, z 38 milijonskim prebivalstvom in glavnim mestom Varšavo. Pot (s kombijem) nas je vodila po čudoviti pokrajini in skozi mesta, kjer smo lahko začutili utrip poljskega življenja.

Zakopane, mestece "lesenih hišic" in kraj skakalnih navdušencev ob vznožju Tater. Debno, kjer imajo leseno cerkev iz 15. stoletja (zaščita UNESCA). Vadovice, rojstni kraj bivšega papeža Janeza Pavla II. Auschwitz (poljsko Oświęcim), mesto grozot in množičnega pobijanja med 2. sv. vojno. Krakov, mesto pod čudovitim gradom Vavel. Čestohova, Marijino romarsko svetišče, eno največjih v Evropi. Seveda smo bili tudi v milijonski Varšavi, ki je bila zelo uničena med drugo svetovno vojno. To so nekateri najpomembnejši kraji, ki smo jih obiskali in se z njimi tudi spoznali.

V prijetnem poljskem mestecu Tarnov smo se tudi srečali s poljskimi skavti (no, skavtinjami=)). Pri njih smo bivali 2 dni in bili deležni toplega sprejema in velikega gostoljubja. Razkazali so nam mesto, imeli pa smo tudi zabavno-medkulturni večer, ki mu je prisostvovala tudi lokalna televizija.
Teden dni je (pre)hitro minil in že smo se vračali proti Mariboru. Malce utrujeni, a zadovoljni in z nasmehom na obrazu, s katerim se bomo še dolgo spominjali Poljske in dogodivščin, ki so se nam pripetile na poti. Če vas zanima kaj več o teh dogodivščinah, pa nas kar poiščite in vam bomo z veseljem povedali, nekaj malega pa razkrijemo na fotografijah. Ampak ne predolgo čakat, drugo leto se odpravljamo na novo pot..le kam!? =)

CZUWAJ [čuvaj] = Bodi pripravljen
Fotogalerija
25 slik
SKVO romanje stega Maribor 2.
SKVO romanje stega Maribor 2.
SKVO romanje stega Maribor 2.
SKVO romanje stega Maribor 2.
+22

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.