Zažiga

5 Zažgi

Prenesi v

Srečanje z Boy scouts of America

Sandi Koren, generalni duhovni asistent 30.11.2011
Pred svetovno konferenco katoliških skavtskih organizacij v St. Louis-u v ZDA sem se srečal s skupino izvidnikov iz Belmonta v ameriški zvezni državi Michigan.
skupinska slika z ameriškimi izvidniki (Avtor: Scott Harvey)

Letos poteka svetovna konferenca mednarodnega katoliškega skavtstva (ICCS) v St. Louisu v ZDA. Že pred leti sem se spoprijateljil z dolgoletnim skavtskim voditeljem Scottom iz Belmonta v zvezni državi Michigan (ob velikem mestu Grand Rapids), ki me je pred letošnjo konferenco (ki poteka "samo" 7 ur vožnje vstran od njegovega doma) povabil k sebi domov. Med drugim sva poromala tudi na misijonske postojanke slovenskega misijonarja v ZDA škofa Friderika Baraga, ki je tukaj misijonaril med 1830 in 1868 in zanj poteka postopek za razglasitev za svetnika.

Scott je pripravil tudi srečanje s skupino katoliških skavtov - izvidnikov iz Belmonta, ki so del Boy scouts of America (BSA). Skavti v ZDA  se pred 14 letom starosti srečujejo v ločenih skupinah po spolih, tako sem se imel priložnost srečati s skupino fantov. Fantje dolgoročno načrtujejo skavtski tabor v Sloveniji, zato so z zanimanjem poslušali moje predavanje o Sloveniji in našem slovenskem skavtstvu. Vse skavtske skupine znotraj BSA sicer niso katoliške. Katoliških skupin je "samo" okoli 25%. Pri 3 milijonih skavtov v BSA pa to vseeno pomeni približno 750.000 katoliških skavtov.

Fantje so ob svojem srečanju pripravili srečanje skavtskih družin, kjer je vsaka družina s seboj prinesla nekaj hrane. Po končanem predavanju smo skupaj povečerjali, nato so imeli fantje srečanje čete. Zanimiva izkušnja zame je bila samo srečanje. Začelo se je s slovesnim prinašanjem zastave in pozdrav zastavi, nakar so vsi skupaj izrekli pozdrav zastavi in prisego državi. Tako je na vsakem skavtskem srečanju. Po tem je bila molitev, ki jo je pripravil eden izmed skavtov (ne voditelj). Srečanje je bilo sestavljeno iz predstavitve veščin, ki so jih opravili in iz raznih dogovorov, med drugim so se pogovarjali tudi, koliko denarja so že zbrali za skavtski tabor v Sloveniji. Zbirajo že 2 leti, čeprav nameravajo priti šele takrat, ko bodo popotniki - čez približno 3-4 leta. Ob koncu, po molitvi, so slovesno odnesli zastavo. Zatem smo se poslovili.

Zanimiva izkušnja se bo nadaljevala v teh dneh, ko bomo od 1. do 4. decembra v St. Louisu na konferenci ICCS iskali nove poti ob temi: (katoliško) skavtstvo in družina.

Fotogalerija
4 slike
skupinska slika z ameriškimi izvidniki
pozdrav zastavi
srečanje čete
pred skavtskim centrom v Belmontu

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.