Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Spakiraj nahrbtnik in ustvari prispevek!

Živa Žagar, uredništvo SkavtNET 24.04.2011
Kaj je tvoja prva misel ob omembi Romunije? Pomisliš na grofa Drakulo? Slikovito transilvansko pokrajino? Ali pa mogoče na svetovno znano gimnastičarko Nadio Comăneci?
skupinska fotografija pred »Palatul Parlamentului« skupinska fotografija pred »Palatul Parlamentului« (Avtor: Matevž Cerar)

Možnih odgovorov je seveda nešteto, 10 mladih iz Slovenije pa ob omembi Romunije skoraj zagotovo pomisli na projekt Backpack Journalism in se spominja zanimivega tedna preživetega v njenem glavnem mestu, Bukarešti.

Tako smo se v začetku aprila v Bukarešti zbrali mladi iz Avstrije, Romunije in Slovenije. Projekta, ki ga na slovenski strani organizira Socialna akademija se je udeležilo tudi nekaj članov SkavtNET ekipe, ki smo tako kot ostali udeleženci, delili in prejemali nova znanja.

Cilj projektnega tedna je bil, ustvariti medijske prispevke na različne teme (aktivno državljanstvo, kultura, mobilnost, partnerstvo,…) s pomočjo tehnike in pripomočkov, ki jih lahko spraviš v nahrbtnik – kamera, fotoaparat, diktafon, beležnica,… V prvih dneh smo se na delavnicah seznanili s pravno ureditvijo novinarskega dela, osnovami fotografije, videa in pisanja. V naslednjih dneh našega druženja pa smo se po skupinah podali na teren in v zelo omejenem času posneli material, ki smo ga kasneje še uredili v končne izdelke, ki jih lahko pogledate, poslušate in preberete na:

http://www.bpjournalism.eu/romania/

Seveda pa projekt ni bil samo delovno naravnan, v prostem času smo si ogledali: »muzeul national al satului Dimitrie Gusti« ( muzej na prostem, kjer so zbrane tipične romunske hiše v naravni velikosti iz vseh pokrajin), sprehodili smo se skozi številne parke, staro mestno jedro in po romunskem »Champs-Élysées« do »Palatul Parlamentului« oziroma parlamentarne palače, ki je druga največja upravna stavba na svetu.

Vsak dan smo okušali tudi njihovo tradicionalno hrano, ki pa slovenski ekipi po večini ni bila najbolj pri srcu, tako, da so v restavraciji, kjer smo jedli, vsak dan postregli manj paradižnikovih juh oz. tako imenovanih "ciorb". Mi pa smo se najbolj razveselili mednarodnega večera, kjer smo lahko ostalim udeležencem postregli s tipičnimi slovenskimi izdelki od oljčnega olja, piranske soli, domačega "šalama", nanoškega sira in čokolade.

Z različnimi vtisi, polni novih doživetij in poznanstev smo se po dobrem tednu vrnili domov v Slovenijo, kjer že načrtujemo ponovno snidenje sodelujočih držav v bolj neformalnem vzdušju.

Več o samem projektu pa si lahko preberete na: http://www.bpjournalism.eu/

Fotogalerija
21 slik
skupinska fotografija pred »Palatul Parlamentului«
delo na terenu - ljudje v Bukarešti
delo na terenu - ljudje v Bukarešti
delo na terenu - velikonočni sejem
+18

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.