Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Sodelovanje Skavtov in Odbora Planinstvo za invalide/OPP

Boži Čulibrk Rajkovič 03.02.2020
Na kulturni praznik, 8. februarja 2020, bodo Skavti skupaj s PZS – Planinstvom za invalide/OPP odšli na prvi inkluzijski pohod na Pohorje. S pohodom se začenja akcija Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti.
Skavti na usposabljanju In Planinec (Avtor: Arhiv ZSKSS)

Odbor Planinstvo za invalide/OPP (osebe s posebnimi potrebami) skrbi za podporno okolje, da invalidi/OPP lahko doživijo naravo, gore in utrip planinstva. S soustvarjanjem inovativno pristopa k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. K širjenju ideje, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva.

Skavti, Taborniki in Karitas bodo sodelovali v akcijah Slepi po slovenski planinski poti, Gibalno ovirani gore osvajajo in Inkluzijskih pohodih. Na prvem tovrstnem pohodu bodo Skavti tudi podpisali uradno sodelovanje s Planinsko zvezo Slovenije. Na nedavnem usposabljanju In Planinec za vodenje invalidov in OPP v gore ter informativni predstavitvi Odbora Planinstvo za invalide (Planinska zveza Slovenije), ki je potekalo 13. januarja 2020, so se zbrali Skavti iz različnih stegov (lokalnih enot). Skavti so osvojili uporabna znanja in veščine, ki jim bodo koristile na inkluzijskih pohodih in v vsakdanu. Fokus usposabljanja je bil na učenju kako podpreti invalida/OPP (osebo s posebnimi potrebami) v hribe in gore. Usposabljanje so zaključili z mislimi udeležencev, ki so odražale motivacijo in pripravljenost na odgovorno nalogo.

»Izkušnja biti drugačen in biti z drugačnimi, biti enak med drugačnimi, z invalidi/OPP in neinvalidi, bo bogatila vse v skupini, saj z razumevanjem, sprejemanjem in spoznavanjem invalidov mnogo bolje razumemo sebe, se lažje sprejemamo in spoznavamo. Vsaka pot se začne s prvim korakom.«

Moto akcije slepi in slabovidni po slovenski planinski poti je V objem gora s prijatelji.
Prvi pohod Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti bo potekal 8. februarja 2020 s pričetkom ob 9. uri na Pohorje (Hotel Bellevue – Mariborska koča – Ruška koča pri Arehu).

Fotogalerija
4 slike
Skavti na usposabljanju In Planinec
Mariborska koča
Ruška koča pri Arehu
Slepi/slabovidni po Slovenski planinski poti

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.