Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Skavti spreminjamo svet na bolje! (VIDEO)

Nina Milenković Kikelj in Franci Bačar 07.11.2012
V teh dneh ponovno veliko razmišljamo o enemu izmed najpomembnejših namenov skavtskega gibanja. Voditelji vemo, da je potrebno oddati svoj glas na volitvah, ob gledanju posnetkov poplav težko sedimo pri miru, vsak dan se trudimo izpolnjevati 3. skavtski zakon ... Pa skavti res vplivamo in soustvarjamo družbo? Se zaradi nas svet vrti bolje? O tem je tekla beseda na okrogli mizi na taboru voditeljev Ogenj v meni 2012. Če si jo zamudil/a, lahko sedaj prisluhneš gostom iz različnih organizacij.
Okrogla miza (Avtor: Benjamin Lah)

Okrogla miza »Mladi spreminjamo svet na bolje: Kako skavti soustvarjamo družbo?«

V petek, 10. avgusta 2012, smo med 10.30 in 12.00 v Šmihelu pod Nanosom v okviru tabora skavtskih voditeljev Ogenj v meni izvedli okroglo mizo z naslovom »Mladi spreminjamo svet na bolje: Kako skavti soustvarjamo družbo?!«

Gostje na okrogli mizi so bili: Kamal Izidor Shaker, predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS), mag. Peter Debeljak, direktor Urada za mladino Slovenije, Primož Ferjančič, nekdanji načelnik Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS), Matej Cepin, direktor Socialne akademije, Tadej Beočanin, načelnik Zveze tabornikov Slovenije in Irena Mrak Merhar, poverjenica za usposabljanje voditeljev ZSKSS ter podpredsednica za mladinsko delo MSS.

Na okrogli mizi smo kritično ovrednotili dosedanje delo ZSKSS, predvsem pa ocenili pomen skavtske organizacije za družbo. V pogovoru smo se z gosti dotaknili naslednjih izhodiščnih vprašanj:
Kako mladi spreminjajo svet na bolje?
Kakšna je vloga mladih v družbi danes?
Kakšen je pomen mladinskih organizacij za družbo?
Kako vidite vlogo ZSKSS pri tem, če izhajate iz svojega zornega kota (izhajanje iz trenutnega dela v ZSKSS, primerjava sedanje in pretekle vloge ZSKSS v družbi, primerjava z drugimi organizacijami in sodelovanje z njimi, mesto ZSKSS v mladinski sferi)?
Na katerih področjih vidite prispevek skavtstva v Sloveniji (razvoj mladinskega dela, vzgoja mladih, odgovorno in aktivno državljanstvo, medgeneracijsko sodelovanje, prostovoljno delo, civilna zaščita, okoljska vzgoja in problematika, neformalno izobraževanje itd.)? Kako ga vrednotite?
Mladi v prihodnosti in pomen ZSKSS čez nekaj let? Kako oz. kje ima ZSKSS še priložnosti za soustvarjanje slovenske družbe?

Gostje so odgovarjali vsak iz svojega zornega kota: glede na organizacijo oziroma institucijo, ki jo predstavljajo, in iz svojih lastnih izkušenj v okviru mladinske sfere. Namen same okrogle mize je bil namreč udeležencem tabora – skavtskim voditeljem omogočiti širši in zunanji vpogled na delo ZSKSS.
Po vodeni razpravi je sledil še čas za vprašanja poslušalcev okrogle mize.

 

Fotogalerija
2 sliki
Okrogla miza
Okrogla miza

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.