Zažiga

15 Zažgi

Prenesi v

SkavtNET se seli

SkavtNET 04.05.2010
Na SkavtNETu se pripravljamo na največjo selitev v naši zgodovini. Celoten portal, e-pošto, spletne strani, baze podatkov, bazo članstva in ostale naše storitve bomo preselili na dva nova spletna strežnika, ki smo jih kupili s pomočjo ZSKSS.
SkavtNET se seli! SkavtNET se seli! (Avtor: SkavtNET)

Motnje v času selitve

Selitev strežnikov bo potekala med 17. in 27. 5. 2010 (natančnejše termine bomo, če bo le možno, še objavili). V času selitve bo morda prihajalo do kratkotrajnih motenj delovanja vseh storitev (npr. nedosegljivost ali zamik pri dostavljanju) pri čemer noben podatek (vključno s prihajajočo in odhajajočo e-pošto, bazami, spletnimi stranmi) ne bo izgubljen.

V času selitve bodo morda nekatere funkcije (predvsem menjava gesla, dodanje uporabnikov, urejanje preusmeritve pošte ipd.) začasno izklopljene.

V primeru težav se prosim obrnite na SkavtPODPORO.

 

Zakaj selitev

Računalniki, ki jih trenutno uporablja SkavtNET so dotrajani, zastareli in nam ne omogočajo razvoja, kot smo si ga zastavili v ekipi SkavtNET.

Nekatere storitve, ki jih načrtujemo (npr. video vsebine) in ravno uvajamo (npr. baza članstva) zahtevajo tudi sodobnejšo strojno opremo. Trenutni pisarniški računalniki, na katerih teče SkavtNET, niti v celoti ne omogočajo učinkovitega nadzora upravljanja na daljavo, zato je s tem povečan pritisk na sistemskega administratorja, ki je kot prostovoljec že tako izdatno obremenjen.

IO ZSKSS je težavam na SkavtNETu prisluhnil in nam finančno pomagal pri nakupu dveh sodobnih in profesionalnih spletnih strežnikov, namenjenih prav za storitve, ki jih izvaja SkavtNET.

Strežniki so, poleg sodobne strojne konfiguracije, opremljeni tudi z upravljalsko kartico, ki nam omogoča upravljanje (resetiranje, ugašanje, zaganjanje itd.) strežnika tudi brez fizične prisotnosti. To je zelo pomembno, da se razbremeni sistemskega administratorja, ki delo opravlja prostovoljno.

In kar je najpomembneje - zmogljivi strežniki nam bodo omogočali, da bistveno izboljšamo hitrost in kvaliteto delovanja SkavtNETa in hkrati v prihodnosti razvijemo nove servise, ki na stari opremi ne bi mogli delovati.

Skupaj s selitvijo pa se kot administrator strežnikov poslavlja tudi vsem poznani Gašper Furman, dolgoletni strežniški administrator. Gašper, sicer idejni oče in soustanovitelj SkavtNETa, je kar 12 let iz dneva v dan požrtvovalno skrbel za delovanje računalnikov, na katerih je tekel skavtski spletni dom. Brez ljudi, ki so pripravljeni na take odpovedi, bi SkavtNET težko obstajal. Gašper, iskreno se ti zahvaljujemo za tvoj trud - SkavtNET bo vedno tvoj "otrok".

Strežniki seveda potrebujejo novega skrbnika, zato na mesto strežniškega administratorja vstopa Jure Tuta, voditelj čete v stegu Tolmin 1. Jure je izjemno izkušen na področju spletnega računalništva in ima izkušnje tudi na področju administracije. 

 

Kaj to pomeni zame, če ....

Selitev podatkov na nove računalnike (spletne strežnike) bo poleg naštetih prednosti prineslo tudi nekaj sprememb, ki bodo morda vplivale na delovanje nekaterih storitev. Pripravili smo kratko predstavitev, kako se lahko na selitev pripraviš.

 

... uporabljam SkavtPOŠTARJA

Če svojo pošto pregleduješ preko SkavtNET e-poštarja, se zate ne bo spremenilo nič. Poskrbeli bomo, da bo poštar še naprej deloval na istem e-naslovu - postar.skavt.net

... SkavtNET pošto berem preko programa

Če za branje SkavtNET e-pošte uporabljaš program kot je Outlook Express ali Mozilla Thunderbird, se zate ne bi smelo spremeniti nič, v kolikor uporabljaš standardne nastavitve za e-pošto. Preglej, če imaš resnično vpisane te nastavitve: 

SMTP: mail.skavt.net (port 465) - samo preko SSL
POP3: mail.skavt.net (port 995) - samo preko SSL
IMAP: mail.skavt.net (port 993) - samo preko SSL

Za avtentikacijo ne glede na protokol (SMTP / POP3 / IMAP) uporabi svoje uporabniško ime in geslo, ki se ne spreminja.

... SkavtNET pošto preusmerjam na GMail 

SkavtNET pošto lahko na GMail bodisi preusmerjaš (tako da si vpisal svoj GMail e-naslov v SkavtNET preusmeritveni vmesnik), bodisi jo GMail iz SkavtNET-a pobira. V prvem primeru se zate ne bo spremenilo nič, v drugem pa tudi ne, v koliko uporabljaš standardne nastavitve za e-pošto (glej en odstavek višje).

... svojo spletno stran gostujem na SkavtNETu

Novost je, da do spletnih strani projektov, tropov in poverjeništev ne bo več možno dostopati preko osebnega uporabniškega imena, ampak za dostop potrebujete posebno, projektno, uporabniško ime (navadno se začne z "web" in nadaljuje s ciframi). Če ga nimate, se obrnite na SkavtPODPORO.

Sicer se zate ne bi smelo spremeniti nič, v kolikor uporabljaš standardne podatke za dostopanje. Preglej, če imaš resnično vpisane te nastavitve:

Dostop do datotek

Protokol: FTP
Host: moj.skavt.net
Port: 21

Dostop do MySQL

Host: localhost
Port: 3306
phpMyAdmin: https://ssl.skavt.net/phpmyadmin

Uporabniška imena in gesla se prav tako ne spreminjajo.

 

... sem samo obiskovalec

Za obiskovalce SkavtNET portala in ostalih spletnih strani, gostovanih na SkavtNET-u (npr. tabori ali baza članstva), se ne spremeni nič - še naprej bomo dostopni na starih spletnih naslovih.

 

Boljši SkavtNET

SkavtNET bo, tudi s pomočjo boljše opreme, še boljši. Z veliko, mlado ekipo, pripravljeno na nove izzive bomo tudi v prihodnosti rastli in se izboljševali. Če imaš glede selitve kakšne komentarje, vprašanja ali kritike, se obrni na SkavtPODPORO.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.