Zažiga

4 Zažgi

Prenesi v

Seminar spletnega novinarstva - zgodba o uspehu

3
Živa Žagar, Samosvoja pikapolonica 14.12.2009
Pretekli vikend je na Bledu kljub slabemu vremenu mrgolelo navideznih turistov. Trinajst znanja željnih skavtov iz vse Slovenije se je zbralo na seminarju “spletnega novinarstva”. Pod okriljem ekipe SkavtNETa smo spoznavali osnove spletnega pisanja in fotografije.
Veseli udeleženci Veseli udeleženci (Avtor: Matevž Cerar)

Udeleženci seminarja smo se zbrali v petek pozno popoldne v Marijinem domu na Bledu, kjer nas je pričakala energije polna ekipa Skavt.NET-a. Po nastanitvi je sledil uvodni pozdrav, ki ga je vodil Aleš Čerin, nato pa smo »razbijali led« z bansi in igrami. Zanimivi večerji (rižev narastek s kvašenim testom in ribezom) je sledil zabavni program s katerim smo zaključili naše prve skupne ure.

Ura vstajanja ni bila preveč skavtska in tudi prostovoljne telovadbe (tek okoli jezera) sta se udeležila le dva nadebudneža. Po zajtrku pa smo tako udeleženci kot ekipa krepko začeli z delom.

Pisanje za interneteni medij

Prvo predavanje »Kako pisati za internetni medij?« sta vodila Aleš in Tone Lesnik. Skupaj smo ugotovili, da pisati za internetni medij ni enako kot pisati v šoli. Za internet in tudi tiskane medije je potrebno uporabiti shemo »obrnjene piramide«, kar pomeni, da so najpomembnejši podatki na vrhu besedila. S tem bralca pritegnemo in mu že v začetku povemo bistvo, z nadaljevanjem pa samo še pojasnimo in dopolnimo v celoto.

Kako povedati foto zgodbo?

Po premoru za kavo in čaj pa se nam je pridružil še Tamino Petelinšek, ki nam je podal koristne »osnove za dobro fotografijo«. Ob predstavitvi svojih fotografij, s katerimi se ukvarja že precejšen del svojega življenja, nam je svetoval kako s fotografijo prikazati zgodbo. Če želimo narediti fotografijo z vsebino se mora naše delo pričeti še pred odhodom na »teren«. Povedal nam je, da se sam doma vpraša, kaj sploh želi prikazati in katere vrednote želi izpostaviti. Nato v mislih pretehta različne možnosti in najde nekaj idej, katere potem poišče na terenu. Opozoril nas je na posebnost fotografiranja ljudi. Za dobro zgodbo moramo človeka spoznati in si pridobiti njegovo zaupanje, v nasprotnem primeru »krademo«.

Gremo na teren po foto zgodbe!

Izčrpnemu predavanju je sledilo kosilo, po katerem smo se odpravili po Bledu iskat vsak svojo foto zgodbo. Kljub oblačnemu vremenu in nizkim temperaturam smo se po dobrih dveh urah vrnili s polnimi spominskimi karticami. Kar seveda ne pomeni, da so vse fotografije dobre in imajo zgodbo, saj se delo še ne zaključi na terenu. Vsak udeleženec je po svojem mnenju izbral tri najboljše fotografije in jih z razlago predstavil ostalim. Tamino se analize ni mogel udeležiti, zato bomo njegovo mnenje o naših fotografijah prejeli naknadno in tako nadgradili svoje dosedanje znanje.

V 20 minutah napisati članek

Sledil je še časovno zelo napet del seminarja, v katerem smo v pol ure napisali novinarski prispevek. Upoštevati smo morali novo znanje iz dopoldneva in »članku« dati tudi zanimiv naslov. Možgani so delali s polno paro, roke pa še hitreje. Naslove smo nato zbrali na plakatih in s točkovanjem izbrali najzanimivejšega. Pri tem smo opazili, da so bolj senzacionalni naslovi pritegnili več pozornosti. Nato smo članek, ki se je skrival pod izbranim naslovom skupaj analizirali in odpravljali napake. S tem pa smo tudi zaključili z delom za ta dan. Sledil je zabavni program v organizaciji Jureta Tute in Petra Gregorca.

Predstavitev dela v ekipi SkavtNET

V nedeljo smo po še kasnejšem vstajanju in zajtrku prisostvovali sveti maši v cerkvi sv. Martina na Bledu. Po kosilu nam je Matej Balantič predstavil slovenski skavtski spletni dom SkavtNET, njegovo poslanstvo in vizije. Martina Ilišinović in Aleš pa sta predstavila SkavtNET novinarja in hkrati povabila zainteresirano javnost za sodelovanje pri ustvarjanju in sooblikovanju spletne strani.

Polni vtisov in novih poznanstev smo se popoldan poslovili in se odpravili vsak na svoj konec Slovenije, širiti pridobljeno znanje.

 

Projekt je finančno podprl ŠOU v Ljubljani.

Fotogalerija
10 slik
Veseli udeleženci
Bled ponoči
Bled ponoči 1
Bled ponoči 2
+7

Komentarji (3)

Za komentiranje se prosim prijavi.