Zažiga

8 Zažgi

Prenesi v

SKVO, SKUTR, TŠ/SŠ, VEPR, VOČE, IO, NO, ČR ... v ZSKSS in ZBOKSS

7
Aleš Čerin, uredništvo SkavtNET 09.12.2011
Skavti uporabljamo veliko kratic. Tudi na SkavtNETu. Nekaterih celo v uredništvu ne razumemo več in se sprašujemo koliko jih razumejo naši bralci. Kako uporabljati kratice na SkavtNETu?
Pisanje za SkavtNET (Avtor: Aleš Čerin)

Kratíca je po definicija Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) 'ustaljena okrajšava večbesednih imen, navadno iz začetnih črk ali zlogov'. Tako torej SSKJ.

Kratice torej uporabljamo, da nam olajšajo življenje. Da ne pišemo stalno istih dolgih večbesednih imen (DVI), kar je naporno za pisca, še posebej, če se DVI (Je pa tečno brati, kajne? Namerno malo pretiravam!) v besedilu pogosto ponavljajo. Kratice so torej nekaj koristnega.

KSŠR ali koliko se še razumemo

Četudi piscu kratice olajšajo pisanje, pa lahko, če pretirava, besedilo postane nerazumljivo. Za bralce. Aha, pisec naj se torej vpaša, kdo so bralci njegovega članka, še več, kdo vse so bralci medija. In če ima občutek, da bi lahko bil za kakšno skupino bralcev nerazumljiv, naj se uporabi kratic izogiba, še posebej, če je besedilo tako, da se DVI ne ponavljajo. 

Ko pa se DVI v članku resnično veliko uporabljajo, jih je smiselno ob prvi uporabi definirati kot kratico in jo potem uporabljati.

Kratice, ki pa so splošno uveljavljene kot so ZSKSS, ZBOKSS, SZSO, jih niti ni treba definirati, če menimo, da jih razume naše bralstvo. 

Naslovi s kraticami so dolgočasni

Naslov je tisti, ki "proda" članek, da ga bralec odpre, da ga prebere. Branost, pravzaprav predaja informacije, je tudi namen vsebine članka. Če je že v naslovu veliko kratic in tudi, če je morda samo ena, pa je za bralca nerazumljiva, je velika verjetnost, da ga bralec ne odpre in tako ne dobi informacije.

Poglej si zgornji naslov. A ni dolgočasen in popolnoma nerazumljiv? No morda sem z brutalno uporabo množice kratic pravzaprav vseeno pritegnil pozornost :) Ampak, si predstavljate, da bi večina člankov na SkavtNETu bila v obliki kratic? Bi nas kdo sploh še bral?

Kaj torej želimo v uredništvu SkavtNETa?

Da bi ukinili uporabo kratic? Ne! Da bi se zavedali prednosti in slabosti uporabe kratic in jih na pravi način (=primerno pogosto in z definiranjem) uporabljali? Da!

LSP in BPNPUK (Ste tole razumeli?)

Komentarji (7)

Za komentiranje se prosim prijavi.