Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Razstava ZSKSS na Portugalskem

Boris Fartek, uredništvo Skavtnet 17.03.2011
Od konca leta 2007 muzej skavtstva v mestu Braga na Portugalskem, razstavlja tudi pomembne simbole Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.
Od konca leta 2007 muzej skavtstva v mestu Braga na Portugalskem, rastavlja tudi pomembne simbole Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Od konca leta 2007 muzej skavtstva v mestu Braga na Portugalskem, rastavlja tudi pomembne simbole Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. (Avtor: Boris Fartek, uredništvo Skavnet)

Custodia Barroso, ki se s skavtstvom ukvarja že od leta 1961, je ustanovitelj in lastnik skavtskega muzeja v Dume, Braga. V času njegovega aktivnega skavtskega gibanja je nabral ogromno skavtkega materiala iz vsega sveta.V muzeju je razstavljenih več sto našitkov, majhnih zastavic, zastav domačih in tujih skavtskih organizacij, skavtskih oblačil in opreme.

Muzej se trenutno nahaja v celotnem pritličju njegove hiše, vendar si že nekaj časa temeljito prizadeva pridobiti večje prostore, ki bodo lažje dostopni za obiskovalce. Po zaslugi in želji lastnika, muzej gosti tudi barve ZSKSS. Razstavljen je skavtski kroj z osnovnimi našitki in rutico, skavtske hlače s pasom in skavtski klobuk. Poleg tega je v zbirki našitkov, malenkost le teh, tudi slovenskih.

Zanimivo je poudariti tudi to, da se je prav v mestu Braga začelo katoliško skavtstvo na Portugalskem. 27. maja 1923 sta ustanovitelja nadškof Manuel Vieira de Matos in dr. Avelino Gonçalves, iz parade 20000 skavtov v Rimu, leta 1922 dobila navdih o skavtskem gibanju tudi doma. Danes je uradni naziv organizacije Corpo Nacional de Escutas (C.N.E.) ime za skavte na Portugalskem.
 

Fotogalerija
2 sliki
Od konca leta 2007 muzej skavtstva v mestu Braga na Portugalskem, rastavlja tudi pomembne simbole Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.
Od konca leta 2007 muzej skavtstva v mestu Braga na Portugalskem, rastavlja tudi pomembne simbole Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.