Dogodek

narava, drevo, sneg

Dan Zemlje

pred 6638 dnevi
Začetek: 21.04.2006 ob 22:00
Zaključek: isti dan ob 22:00

Zažiga

7 Zažgi

Prenesi v

Praznovanje Dneva Zemlje 2006

Bogdan Magajna 21.04.2006
Slovenske skavtinje in skavti bomo z velikim številom aktivnosti v mesecu aprilu in z več kot 2000 sodelujočimi, obeležili Dan Zemlje. Baden Powell je s šestim skavtskim zakonom: »Skavt spoštuje naravo in vidi v njej Božje delo« skavte povabil k odgovorni skrbi za naravo, ki mlademu človeku pomaga rasti, spoznavati sebe in druge. Praznovanje Dneva Zemlje za skavte zato ni zgolj ekološka akcija ampak praznovanje našega prijateljevanja z naravo.
(Avtor: )
Prvi začetki Dneva Zemlje segajo v leto 1963, ko je ameriški senator Gaylord Nelson organiziral predsedniško turnejo, na kateri naj bi opozorili na probleme v okolju. Vendar je ustrezen odmev v javnosti dosegel šele prvi Dan Zemlje 22.aprila leta 1970, ko je na prireditvah, posvečenih dnevu Zemlje v Ameriki sodelovalo okoli 20 milijonov ljudi. Dan Zemlje po letu 1970 obeležujejo vsako leto, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav pa narašča.

Rdeča nit letošnjega Dneva Zemlje je »Spopadanje z vzroki in posledicami globalnega segrevanja« Razdeljena je na 4 področja: potrošništvo, ogrevanje in promet, reciklaža odpadkov in skrb za čisto okolje.

V ta namen je 27 skavtskih skupin (stegov) pripravilo projekte s skupnim geslom »Kje so tiste stezice?« pri katerih skupno sodeluje 1090 članov Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Koordinator vseh projektov je Trop za okoljsko vzgojo, ki deluje pod okriljem Združenja, aktivnosti pa so vključene tudi v festival prostovoljstva mladih.

Projekti, ki jih pripravljajo lokalne skavtske skupine prispevajo k zmanjšanju dejavnikov globalnega segrevanja ali omiljenju njegovih posledic in pomagajo spremeniti življenjske razvade sodelujočih. Skozi cel april se bo dogajalo ogromno stvari - čistilne akcije, naravovarstvene delavnice, urejanje okolja, zbiranje starega papirja, spoznavanje okoljevarstva, seznanjanje sokrajanov z nevarnostmi, učenje ločevanja odpadkov…

Poseben dogodek »Ujemi me« v organizaciji ljubljanske regije pa se bo zgodil prav v soboto 22.aprila v okolici Višnje Gore. Srečalo se bo okoli 900 skavtov vseh starostnih vej in dan preživelo v spoznavanju okolja in njegovih težav. Pričakujemo pa tudi nekaj posebnih gostov.

Vse aktivnosti, ki jih pripravljamo imajo namen ozaveščanja ljudi in izboljšanja stanja okolja. Tako obširne akcije pa ne bi mogli izvesti brez pomoči društev Fokus in E-forum, ki sta nam priskočili na pomoč z brošurami, letaki in zgoščenko Clarity in ostalimi posamezniki, ki bodo bogatili naš program.

Veliko iznajdljivosti in okoljske zabave pri praznovanju Dneva Zemlje 2006 nam vsem želi Trop za okoljsko vzgojo!

O lokalnih projektih si lahko preberete [url=http://www.skavt.net/?servis=skavtopis&a=izpis&id=339]tukaj[/url].

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.