Zažiga

10 Zažgi

Prenesi v

Plavajmo za mir preko Piranskega zaliva

Sabina Rupnik 01.09.2006
V soboto 9. 9. 06 se bo v okviru programa Gifts for peace (Darila miru) ob praznovanju stoletnice skavtskega gibanja na Obali odvijalo več dejavnosti, ki jih organizirajo slovenski taborniki in hrvaški izviđači. Dogodek dneva bo gotovo plavanje preko državne meje v Piranskem zalivu, na relaciji Rt Seča - Kanegra (2500 m).
logo one world, one promise logo one world, one promise (Avtor: nn)
Akcija PLAVAJMO ZA MIR - plavanje preko državne meje v Piranskem zalivu! Izvršni odbor vabi k udeležbi, ki je brezplačna!

V soboto 9. 9. 200606 se bo v okviru programa Gifts for peace (Darila miru) ob praznovanju stoletnice skavtskega gibanja na Obali odvijalo več dejavnosti, ki jih organizirajo slovenski taborniki in hrvaški izviđači. Dogodek dneva bo gotovo plavanje preko državne meje v Piranskem zalivu, na relaciji Rt Seča - Kanegra (2500 m).

Vse podrobnosti o samem dogajanju si lahko preberete spodaj, izvršni odbor pa vabi vse voditelje in ostale, da se skupaj udeležimo akcije, katere namen je, da vsak skavt/skavtinja prispeva nekaj za mir v svetu. Dobri plavalci vabljeni k plavanju, ostali k navijanju ali udeležbi pri ostalih dejavnostih.

Prireditve se bodo udeležili tudi predstavniki WOSM-a, svetovne skavtske organizacije, katere člani si želimo postati. To je torej priložnost za zbliževanje!

PRIJAVE: do ponedeljka 4. 9. na zskss@skavt.net. Potrebni podatki: poleg osnovnih (ime, priimek, naslov, mobi, e-naslov) označite še način sodelovanja/udeležbe (glede na razpored spodaj).

VRSTA UDELEŽENCA SP. STAROSTNA MEJA
Plavalci – 2.500 m 18 let
Posadke porečanov na kanujih 16 let
Pionirci 16 let
Reševalci 21 let
Potapljači 21 let
Udeleženci aktivnosti ob in na obali 14 let

Darila miru

Svetovna organizacija skavtskega gibanja (WOSM), katere članica je Zveza tabornikov Slovenije, je na predvečer stoletnice gibanja leta 2007, pripravila program Gifts for Peace (Darila miru), ki se odvija v letu 2006.

Ideja tega programa je, da vsak skavt na svetu prispeva k miru in na tak način obeleži 100-letnico skavtstva, katerega del je. Vzgoja za mir je eden temeljnih delov skavtskega programa in zaradi tega ima skavtstvo veliko vlogo pri razvoju mirovne kulture na vseh ravneh. Kar je, posebej v današnjem času, pomemben prispevek k kulturi miru v svetu.

Sporočilo srečanja

Slovenski in hrvaški skavti (taborniki, izviđači) bomo v okviru programa Darila miru pripravili več aktivnosti, skupna pa bo akcija Plavajmo za mir, s katero želimo sporočiti naslednje:

a.. to je skupno darilo miru slovenskih tabornikov in hrvaških izviđačev in vseh dobro mislečih ljudi, ki se nam bodo pridružili,
b.. na obeh straneh meje živijo dobri ljudje, ki si želijo mirnega sožitja in ustvarjanja,
c.. v medijih se večkrat pojavljajo informacije, ki ustvarjajo negativne stereotipe o državljanih obeh držav in teh stereotipov ne odobravamo,
d.. javnosti želimo povedati, da daje skavtsko gibanje velik poudarek miru in sožitju med ljudmi sveta,
e.. pokazati želimo svetu okoli nas nekaj taborniških aktivnosti, na katerih si mladi v sodelovanju z vrstniki pridobijo vrednote, ki jim pomenijo kažipote na življenjski poti.


Kje, kdaj in kdo

Srečanje bo v soboto 9. 9. 2006 na slovenski obali na koncu polotoka Seča. Zbrali se bomo na prizorišču, kjer bomo organizirali taborniške aktivnosti na vodi in kopnem. Udeležili se jih bodo lahko vsi, ki jih bo akcija pritegnila.


Zamisel in potek programa

Glavni del programa bo plavanje preko državne meje v Piranskem zalivu. Izbrali smo relacijo Rt Seča - Kanegra (2500 m). Plavanje bo v spremstvu čolnov, kjer si bodo lahko plavalci odpočili med plavanjem.

SIH bo v program vključil predstavitev njihovega "plavega programa", kar bo zanimivo za udeležence iz ZTS, kjer programa pomorskih skavtov še nimamo uveljavljenega v rodovih.
Na obali bomo pripravili nekaj zanimivih taborniških aktivnosti in veščin, ki se jih bodo lahko udeležili tudi drugi in tako vsaj malo okusili čar taborništva. Del teh aktivnosti bo potekal tudi na vodi. Na samo aktivnost smo povabili tudi oba državna predsednika, udeležbo pa sta napovedala tudi maratonska plavalca iz Slovenije in Hrvaške, Martin Strel in Veljko Rogošič.

Predviden časovni potek akcije

do 8. 3 Prihod udeležencev – plavalcev in dobrodošlica v Seči
8. 30 Odhod plavalcev z avtobusom iz Seče
9. 15 Prihod v Kanegro
9. 30 Svečana otvoritev akcije in pričetek plavanja
10. 00 Aktivnosti v Kanegri
10. 30 Prihod in prijava drugih udeležencev srečanja iz Slovenije v Seči
11. 00 Pričetek dejavnosti na kopnem in ob obali
12. 00 Prihod udeležencev iz SIH v Sečo
13. 30 Zaključek plavanja in dejavnosti, zbor vseh in pozdravni nagovori
14. 00 Kosilo: “bobiči” (koruzna mineštra – primorska jed)
15. 00 Zaključek srečanja

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.