Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Kaj si danes naredil za svoje duševno zdravje?

Korana Kovačević 10.09.2020
10. september je svetovni dan preprečevanja samomora, prepoznan s strani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Na ta dan, različne organizacije še bolj aktivno pozivamo javnost k preprečevanju samomora. Ob temu izpostavljamo pomen krepitve varovalnih dejavnikov in želimo vzbuditi upanje ter tako odvrniti čim več ljudi od samomora.

»Slovenija glede samomora sodi med nekoliko bolj ogrožene države. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre okoli 400 ljudi. Na srečo pa v Sloveniji že nekaj let opažamo znaten upad števila samomorov.«  Slovenski center za raziskovanje samomoraŽiv-Živ

Zdravje je ena od ključnih vrednot vzgajanja pri Skavtih. Že od leta 2014 izvajamo različne programe na področju zdravja, ki so se dotaknili že vseh naših članov in širše. Skavti smo v Sloveniji uveljavljeni kot ena od organizacij, ki otrokom in mladostnikom redno nudi kakovostne programe za celostno krepitev zdravja.

Koncept zdravja pri Skavtih temelji na treh stebrih; gibanju, prehrani in duševnem zdravju. V sklopu projekta Za zdravje mladih smo v letu 2018 izvedli številne delavnice in usposabljanja za krepitev duševnega zdravja. Vzpostavili smo sistem zaščite otrok in mladostnikov Nisi.sam. Objavili smo tudi pet iskrenih zgodb v sklopu pobude #Mojazgodba, s katerimi smo vas ozaveščali o stiskah povezanih z duševnim zdravjem kot so tesnoba, depresija in samomorilnost. Vabimo vas, da si danes preberete prvo zgodbo; Dežnik po imenu motnje v duševnem zdravju. Ostale 4 zgodbe bomo objavili v prihajajočih dneh.

V času pandemije koronavirusa smo Skavti prepoznali, da so naši člani še bolj izpostavljeni dejavnikom, ki lahko negativno vplivajo na duševno zdravje (zmanjšan stik z vrstniki, stres staršev, nasilje doma, splošno stanje strahu in negotovosti, itd.) Želeli smo vsem članom ponuditi varen prostor, kjer bodo lahko spoznavali lastna občutja in stanja, si sami pomagali ali poiskali pomoč, zato smo naredili platformo za krepitev duševnega zdravja mladihSkavt, kako si?, ki jo je uporabilo že več kot 700 uporabnikov. Platforma je požela uspeh tudi med ne-skavti in v mednarodnih krogih, na voljo je v slovenščini in angleščini.

Prijavi se v 5-tedenski program čuječnosti za skavte!
Opazovati brez obsojanja, biti v stiku s seboj, prepoznavati sporočila, ki nam jih pošilja telo, se umiriti in si prisluhniti …, to so osnove čuječnosti. Čuječnost ti lahko pomaga, da sprejmeš sebe in svet okoli sebe takšen kot je, v tebi vzbudi upanje, mir in notranjo moč. S tem krepiš tudi svoje duševno zdravje. Skavti smo naredili in v preteklih mesecih že dvakrat izvedli 5-tedenski program čuječnosti, na katerega se prijaviš preko portala Skavt, kako si? Z novim ciklom programa začnemo v nedeljo, 4. oktobra 2020. Primeren je za vse od 11. leta starosti naprej.

 

Skavt, kako si?, mladostniki. Skavt, kako si?, mladostniki. (Avtor: Arhiv ZSKSS, ilustracija Viktor Höchtl)
Kje lahko poiščem pomoč. Kje lahko poiščem pomoč. (Avtor: Arhiv ZSKSS, ilustracija Viktor Höchtl)
Fotogalerija
3 slike
Skavt, kako si?, mladostniki.
Kje lahko poiščem pomoč.
Duševno zdravje

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.