Zažiga

18 Zažgi

Prenesi v

En svet, ena obljuba (foto)

3
Ekipa Skavtnet, Ana in Matevz 31.07.2011
Danes poteka že 6 dan Jamboreeja in kot se spodobi, se je tudi vreme v zadnjih dneh izkazalo. Zato lahko vse aktivnosti potekajo s polno paro.
Vrtiljak Vrtiljak (Avtor: Matevz Cerar)

Kako zgleda Jamboree in kaj pocnejo udeleženci?
Geslo Jamboreeja je Simply Scouting (Preprosto, skavtstvo!), glavne teme številnih aktivnosti pa so Srečanje, Narava in Solidarnost.

Jamboree prostor je razdeljen v 4 tabore - Pomlad, Poletje, Jesen, Zima. Stičišče vseh 4 delov se imenuje Four season square (Trg 4 letnih časov). Posamezna področja so razdeljena v podtabore, ki se imenujejo po področjih Švedske. Vsak dan med 10-16 uro potekajo aktivnosti na različnih delih prostora, preko katerih se udelezenci naučijo veliko novega o ljudeh različnih ras, ver, običajev in o naravi ter skrbi zanjo. Delavnica "Dream" (Sanje) poteka v večernih urah, v njej pa udeleženci spoznavajo predvsem samega sebe in odkrivajo svojo življenjsko pot. Poleg načrtovanih aktivnosti so tu še spontane aktivnosti, kjer se udeleženci lahko preizkusijo v raznih igrah, drsanju, plezanju, bordanju, akrobatskih sposobnostih... Lahko se udeležijo delavnic o veščinah preživetja v naravi ali pa se odpravijo v lesen zabaviščni park. V bližini glavnega trga je duhovni center, kjer se vsaj dan odvijajo maše 9 različnih religij. 

Udeleženci si sami pripravljajo hrano. Za kosilo so sendviči, večerjo pa skuhajo na plinskih gorilnikih. V vsakem "letnem času" je trgovina, kjer nakupijo hrano. Pri izboru hrane pa si lahko pomagajo s kuharsko knjigo, ki vsebuje tudi nekaj lokalnih, Švedskih specialitet. Odpravili pa se bodo tudi na potep po južnih predelih Švedske.

Nekaj zanimivih podatkov za tiste, ki imate radi številke:
- V 161 državah sveta živi 30 milijonov skavtinj in skavtov, včlanjenih v WOSM ter 10 milijonov skavtinj in skavtov, ki so člani WAGGS- a. Skavtov ni v državah: Andora, Kitajska, Severna Korea, Laos in Mjanmar.

- Na Jamboreeju je 29.000 udeležencev, 8.000 članov mednarodnega osebja in 1.500 organizatorjev. Največ članov štejejo odprave iz Velike Britanije (4.285), Švedske (2.756) in Nemčije (2.224).

- Najdaljšo pot so prepotovali skavti iz Fidžija - 15,613 km, skavti iz Ugande, ki so prišli s kolesi, pa so pot začeli že 13 maja.

- Postavljenih je več kot 10.000 šotorov, ki skupaj zavzemajo 43.500 kvadratnih metrov.

- Jamboree šteje toliko prebivalcev kot Novo mesto. Imamo 31 različnih restavracij, 1300 toalet, banko, lekarno in 3 zdravstvene centre, kjer ne manjka niti rentgen.

- Razgledni stolp je visok 39,88 m, na višini 16 m ima ploščad, na katero gre lahko 40 ljudi.

- V 1300 toaletah se bo porabilo 2,7 milijona metrov toaletnega papirja.

- Jedilnica za osebje je 4 krat večja kot glavna železniška postaja v Stocholmu in je največja menza na Švedskem.

In kaj počnemo mi, člani mednarodnega osebja?
Tretjino dneva prezivimo v raznoraznih službah. V prostem času se odpravimo v center Jamboreeja, kjer se lahko tudi mi pridružimo udeležencem in se udeležimo raznih aktivnosti. Nekaj programa pa je organiziranega prav posebej za nas. Ko pa se ob 23.00 končno znoči, pa naša jaka harmonikaša urežeta eno po domače in v trenutku postane plesišče polno skavtov s celega sveta.

Ob 104 obletnici prvega skavtskega tabora vam posiljamo lep pozdrav v Slovenijo!

Fotogalerija
68 slik
Vrtiljak
Jamboree
simply circus
Jamboree
+65

Komentarji (3)

Za komentiranje se prosim prijavi.