Zažiga

17 Zažgi

Prenesi v

Dr. France Cukjati glavni govornik

Alenka Oblak 09.05.2007
V torek, 8. 5., so udeleženci Evropske skavtske konference prisluhnili glavnemu govorniku dr. Francetu Cukjatiju, predsedniku državnega zbora Republike Slovenije. Po njegovo imata država in skavtstvo isti cilj ...
Obiskal nas je predsednik državnega zbora dr. France Cukjati in nas nagovoril. Obiskal nas je predsednik državnega zbora dr. France Cukjati in nas nagovoril. (Avtor: Samo Vodopivec)
... do njega pa gresta po različnih poteh – država preti, postavlja meje slabemu obnašanju, skavtstvo pa vzpodbuja, odpira vrata dobremu obnašanju. Država je lahko hvaležna skavtom za njihovo pozitivno vlogo pri oblikovanju mladih src.
Pri skavtih je pomembno spoznavanje in uveljavljanje osnovnega načela spoštovanja, do vsega, kar nas obdaja. Ko odkrivajo naravo, jim postaja domača in jo sprejemajo tako, kot je.
V življenju z vrstniki prevzemajo svoje naloge in odgovornosti, odkrivajo sebe in druge. Učijo se sprejemati sebe in druge take, kot so, naučijo se spoštovati druge ljudi, tudi takrat, ko prihajajo iz drugačnih kultur.
»S ponosom praznujte stoletnico skavtskega gibanja, kajti to gibanje je vedno enako ali pa celo iz leta v leto bolj aktualno. Prav je, da vam tudi politika da vse priznanje in s tem dodatno motiviranost za vaše delo. Delujte še naprej z isto zavzetostjo v vaših vaseh in mestih, v vašem narodu, v Evropski uniji in po celem svetu.
Le z globokim spoštovanjem prirode in njene zakonitosti ter s spoštovanjem samega sebe in drugih ljudi, drugih narodov, kultur in ver, lahko naredimo iz tega planeta Zemlja prijeten dom za vse ljudi.«

Po govoru so mu delegati postavili nekaj vprašanj.
- Kakšen je po njegovo dober razlog, da bi se mladi pridružili skavtstvu, glede na to, da so se skavtstvu pridružili tudi njegovi sinovi?
Glavni razlog veselja je, da sinovi odkrivajo v skavtstvu lepoto življenja in vsega, kar jih obdaja.
- Kaj pričakuje od skavtov kot aktivnih državljanov?
Veliko, morda več, kot lahko ponudijo. A druge alternative ni, nihče ne more bolje prinašati na bolj prijazen način sistema vrednot, kot ga skavti.
- Kako bi EU lahko bolj podpirala mlade?
Kot politična organizacija lahko EU podpira mlade samo na političen in organizacijski način, vsebine pa ne more dati, to lahko dajo samo ljudje. In skavtstvo lahko da to vsebino.
Fotogalerija
52 slik
Obiskal nas je predsednik državnega zbora dr. France Cukjati in nas nagovoril.
Obiskal nas je predsednik državnega zbora dr. France Cukjati in nas nagovoril.
Obiskal nas je predsednik državnega zbora dr. France Cukjati in nas nagovoril.
Obiskal nas je predsednik državnega zbora dr. France Cukjati in nas nagovoril.
+49

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.