Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Delavnica o odnosu do okolja na ŠC Ptuj

Klara Vidmar, Odgovorna rakovica 07.03.2012
15. februar 2012 - v okviru projekta Aktivendržavljan.si smo na Šolskem centru Ptuj izvajali delavnico o odnosu mladih do okolja.
Priprava na predstavitve (Avtor: Jasna Žabota)

Aktivno državljanstvo ne pomeni le političnega udejstvovanja. Aktiven državljan je tisti, ki prevzame odgovornost za lastno prihodnost, se zanima za dogajanje v družbi in prevzema odgovornost za posledice, ki jih s svojimi dejanji povzroča.

V ZSKSS si prizadevamo za vzgojo v aktivne državljane. Pri tem si ne želimo vzgajati le mladih znotraj naše organizacije, ampak si želimo vplivati širše. V okviru projekta Aktivendržavljan.si tudi v tem letu potekajo izobraževalne kampanije ozaveščanja mladih o njihovih pravicah, obveznostih in odgovornostih. Skavtinje in skavti bomo mlade ozaveščali o njihovi odgovornosti do okolja.

Prva delavnica z naslovom Odnos mladih do okolja je potekala 15. februarja 2012 na Šolskem centru Ptuj. Dijakinje srednje aranžerske šole so med številnimi vplivi na onesneževanje okolja izpostavile odpadke, onasneževanje voda s kanalizacijo in onesneževanja zraka z izpušnimi plini. Z delavnico smo dijakinje želele soočiti s preprostimi dejstvi o človeških vplivih na podnebne spremembe, katerih posledic se včasih niti ne zavedamo. V drugem delu so imele priložnost, da pripravijo kratke predstavitve, s katerimi bi javnost in državne odločevalce opozorile na posledice neodgovornih dejanj, katerih posledic bodo čutile predvsem mlajše generacije in tiste, ki prihajajo za nami. Za navdih smo jim zavrtele govor dvanajstletne deklice Severn Suzuki, ki je leta 1992 v imenu otroške ekološke organizacije na okoljski konferenci Združenih narodov v Rio de Janeiru utišal ves svet.

Nastali so plakati z opozorili na okoljsko problematiko. Za zaključek so dijakinje zapisale še sklep, s katerimi bodo kot odgovorne državljanke tudi same pripomogle k ohranjanju zelene narave.

 

In še ena zanimivost:
Ste že slišali za »The Walking Bus?« Pobuda prihaja iz Velike Britanije in so jo zasnovali strokovnjaki iz Združenja pešcev. Skupina ali »avtobus« omogoča otrokom, da vsako jutro hitro in varno prehodijo pot od doma do šole s pomočjo usposobljneih odraslih vodičev. Peš avtobus navadno sestavlja od petnajst do dvajset otrok, pri njihovem spremstvu pa se v turnusih menjava šest do deset staršev. »Vozniki« in »sprevodnik« nimajo formalne moči, da bi ustavili promet, vendar usmirjajo otroke in in pazijo na nevarnosti.

 

Jasna Žabota, Helena Valenčič in Klara Vidmar

Fotogalerija
10 slik
Delavnica Odnso maldih do okolja
Priprava na predstavitve
Izdelava plakata
Izdelava plakata
+7

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.